Final Four 2019 Flyers Devils goal Houkes

1 maart 201923:20

Devils wederom ten koste van Flyers naar finale

Nijmegen Devils heeft de finale van de strijd om het Nederlands Kampioenschap bereikt. In Thialf won Nijmegen met 2-4 van Heerenveen na een vroege 2-0 achterstand. Eerder in het seizoen was Nijmegen ook te sterk voor Heerenveen in de halve finale van de bekercompetitie.

UNIS Flyers Heerenveen - Ahoud Devils Nijmegen

In de halve finale van de bekercompetitie moest Flyers nog uitwijken naar Leeuwarden. Voor deze nieuwe halve finale kon Heerenveen in het eigen Thialf op zoek naar revanche. Flyers moest het doen zonder Lars den Edel en het jonge talent Ernesto Klem. Bij Devils ontbrak nog altijd Luke Zwartbol die in de halve finale van de beker tegen Flyers een hersenschudding opliep. Devils kon wel beschikken over Kayo van Zoest. De aanvaller kreeg dinsdag in Den Haag een match penalty maar de daaropvolgende schorsing geldt alleen in de Beneliga.

De eerste mogelijkheid in Thialf was al meteen voor RJ Reed van de bezoekende ploeg. Maar bij de eerste de beste kans voor Flyers was het wel raak. Marco Postma soleerde simpel door het aanvalsvak en schoot na 52 seconden in de wedstrijd prima raak: 1-0. Heerenveen verdubbelde in de achtste minuut de voorsprong met wat hulp van Nijmeegse zijde. Ronald Wurm kreeg de puck in het eigen verdedigingsvak aangespeeld en stoomde daarna op richting het doel van Deniz Mollen. Wurm probeerde de puck af te geven en zag dat deze via de stick van Rick Wijnen in het doel eindigde.

Na de 2-0 kreeg Flyers ook de eerste powerplay van de avond. Daarin moest Mollen een aantal goede reddingen maken om zijn ploeg in de buurt van Flyers te houden. De Friese powerplay was in het verdere verloop van de wedstrijd een stuk minder. De eerste periode was voor de 2150 toeschouwers een leuk schouwstuk. Het spel ging behoorlijk op en neer en ook Devils kreeg een aantal goede kansen.

Wurm juicht na de 2-0
Wurm juicht na de 2-0 — © Marco en Jenna Spelten

Comeback Nijmegen

Na de pauze nam Nijmegen de wedstrijd het heft in handen. Flyers kwam zwak uit de kleedkamer en Nijmegen drong direct aan op de aansluitingstreffer. Eerst kreeg Reed een behoorlijke kans na een Nijmeegse uitbraak maar zijn inzet belandde op de legguards van Sjoerd Idzenga. In de 25e minuut was het wel raak voor Devils. Justin Evers reageerde attent op een rebound na een inzet van Levi Houkes.

Daarna kwam Flyers weer even beter in de wedstrijd. Na bijna dertien minuten in de tweede periode mocht Flyers het proberen met een man meer. De grootste kans tijdens de Friese powerplay was echter voor Nijmegen. Branden Eden mocht alleen af op Idzenga na een pass van Houkes. Idzenga wist de gelijkmaker te voorkomen. De powerplay was ook meteen voorbij voor Flyers na een straf tegen Todd Ratchford. Vlak na het verstrijken van de straf tegen Ratchford viel alsnog de gelijkmaker. RJ Reed scoorde met een kenmerkend afstandsschot zoals hij dat ook deed in de bekerfinale tegen Den Haag. Nick de Jong zorgde ervoor dat het zicht van Idzenga werd beperkt. Flyers kreeg aan het einde van de tweede periode via Postma en Bezak nog goede kansen, toch bleef de stand op 2-2 staan.

Dure fout

De derde periode was meer een kopie van de eerste periode waarbij beide ploegen veelvuldig voor het vijandelijk doel kwamen. Twee Nijmeegse straffen in de eerste negen minuten werden door Flyers niet afgestraft. In de 54e minuut kreeg Nijmegen wat hulp van Flyers. Onnodig puckverlies in het eigen verdedigingsvak kwam Flyers duur te staan. De puck belandde bij Jeffrey Melissant die meteen de trekker overhaalde: 2-3.

Met nog 2,5 minuut te spelen kreeg Marco Postma een straf waardoor een slotoffensief voor Flyers wel heel lastig werd. Nijmegen liet de kans niet liggen en scoorde na 23 seconden in de powerplay de beslissende vierde goal via Levi Houkes. Daarna haalde Mike Nason zijn goalie nog naar de kant voor een extra speler. Het zorgde nog wel voor enkele gevaarlijk momenten voor het doel van Mollen maar er zouden geen goals meer vallen. Aan de andere kant was het RJ Reed die een enorme kans op een empty netter kreeg en niet wist te scoren. Daardoor kwam de eindstand uit op 2-4 in Nijmeegs voordeel en is de finale van de Final Four een kopie van de bekerfinale: Nijmegen tegen Den Haag.