Devils postma juich vs kemph 091009

10 oktober 200900:00

Nijmegen ziet alles weer helder

Nijmegen Devils boekte de tweede thuiszege van het prille seizoen. Eindhoven Kemphanen ging met 6-2 onderuit in het Triavium. Brad Smulders scoorde tweemaal voor de thuisclub.

Na regen komt zonneschijn is het bekende gezegde, maar in Nijmegen is een kleine aanpassing gemaakt: na mist komt zonneschijn. Afgelopen dinsdag leverde Nijmegen in Tilburg geen beste prestaties, maar werd de ploeg van Chris Eimers nog gered door de mist in Tilburg. Technisch directeur Charles Houkes liet in de Gelderlander vrijdag nog weten dat het gebrek aan inzet niet meer getolereerd zou worden.

Het team bediende Houkes op zijn wenken, want de Nijmegenaren kwamen sterk en agressief uit de kleedkamer. Chris Eimers wijt het sterke optreden niet aan het krantenartikel: ‘Ik denk niet dat de verhalen in de krant het team op scherp hebben gezet. Dat moet uit de spelersgroep zelf komen. Als club en als coach kun je alleen maar zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn.'

Voor Eindhoven Kemphanen was het een déjà vu want twee dagen eerder speelde zich een identiek scenario zich af tegen Geleen. Ditmaal kwam een slap Eindhoven al snel met 3-0 achter te staan. Maar in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Geleen wist Kemphanen zich dit keer niet te herstellen. Coach Leo van den Thillart: ‘We wisten dat Nijmegen agressief zoud beginnen en dat ze veel druk zouden zetten. Nijmegen deed dat ook heel goed, maar wij hebben er niet goed op gereageerd. Ik twijfel niet aan de individuele kwaliteiten, want die zijn er wel. Maar qua samenspel en mentaliteit moeten we beter gaan presteren. Het enige positieve aan de wedstrijd tegen Geleen was trouwens de overwinning. Tegen Nijmegen konden we echter geen comeback forceren, ondanks dat we daar wel de kansen voor kregen na onze doelpunten.'

Nijmegen kwam na zes minuten al shorthanded op voorsprong. De weer fitte Marty Mjellelli vond met een mooie pass Marco Postma. De international speelde vervolgens goalie Matt Anthony uit en schoof de puck in het net. Een minuut later was het Levi Houkes die goed doorzette en de puck uiteindelijk hoog in het doel werkte: 2-0. In de twaalfde minuut maakte Bradley Smulders het leed nog groter voor Eindhoven. De Nederlands-Canadees verschalkte Matt Anthony met een hard afstandsschot en zorgde zo voor de 3-0.

Overigens maakte vandaag de nieuwe referee uit Amerika zijn debuut. Jeremy Hutchins is de opvolger van de uitstekende Paul DePuydt. Hutchins had vandaag weinig moeite met de wedstrijd en floot zeker niet pietluttig. Bij een opstoot tussen Nick de Jong en Tyler Hilbert wist Hutchins het akkefietje af te doen zonder misconducts ondanks dat er rake klappen waren uitgedeeld. Alvast een pluspunt dus voor Hutchins.

In de tweede periode veranderde het spelbeeld niet veel. Nijmegen kwam veelvuldig in scoringspositie dankzij de snelheid die in de ploeg zit. Toch waren vier grote kansen niet besteed aan de Nijmeegse aanvallers. Phil Aucoin miste een penaltyshot voor de thuisploeg. Eindhoven drong wel meer aan in het tweede bedrijf. Ivy van den Heuvel kreeg direct al een kans maar goalie Christian Boucher wist de inzet met de legguards te keren.

Na 33 minuten wist van den Heuvel alsnog te scoren mede omdat Boucher uit positie was, woensdag tegen Geleen was de Bosschenaar ook al goed voor twee doelpunten. Maar Eindhoven profiteerde niet van het eerste doelpunt. Al snel herstelde Nijmegen de marge van drie goals. Nick Deschenes scoorde op aangeven van Phil Aucoin: 4-1. Vlak voor de treffer had Deschenes nog een grote kans gemist waarbij Anthony al uit positie was gespeeld.

Dit scenario herhaalde zich in de slotperiode. Tien minuten voor tijd wist Tyler Hilbert te scoren na een sublieme pass van Diederick Hagemeijer. Toch kreeg Eindhoven hier weer geen impuls door want twintig seconden later lag de puck alweer aan de andere kant in het net. Phil Aucoin soleerde door de Eindhovense verdediging en ook Anthony was niet bestand tegen de bewegingen van de Amerikaan. Het slotakkoord was voor Bradley Smulders. In de 54e minuut wist Smulders zijn eerste treffer qua schoonheid nog te overtreffen. Een loeihard schot spatte via de onderkant van de lat achter Anthony en daarmee was de 6-2 eindstand bepaald.

Eimers was een tevreden man na afloop:&nbsnbsp; ‘Een 6-2 tegen Eindhoven is een goede uitslag. Kemphanen heeft zich als organisatie en als team goed ontwikkeld en is een lastige tegenstander. Het hadden vandaag wellicht dubbele cijfers kunnen zijn als je naar het aantal kansen kijkt, maar aan de andere kant kan de wedstrijd na de 3-1 van Eindhoven ook kantelen. Laten we maar gewoon tevreden zijn met de 6-2.'