5 juni 200300:00

Nipte nederlaag Oranje

Oranje opende het vierlandentoernooi met een 5-3 nederlaag tegen Denemarken. , en troffen doel voor Nederland, dat vanuit een 3-0 achterstand lange tijd zicht had op een goed resultaat.

Oranje leek wel erg veel moeite te hebben met het verschil tussen de nationale competitie en internationaal ijshockey. Bij interlands fluiten referees zeer strikt, waardoor tijdens delen van de wedstrijd hele optochten spelers in Oranje shirts de gang naar de strafbank moesten maken. In de tweede periode zaten op een gegeven moment zelfs zes spelers tegelijkertijd in de strafbank in een wedstrijd waarin zes Britse fans voor alle sfeer zorgden. Nederland begon sterk in de eerste periode, hoewel de Denen vroeg in de wedstrijd al de buitenkant van de paal raakten. De aanvalslijnen van Nederland verschenen echter een paar keer gevaarlijk voor het doel van Michael Madsen.Onnodige overtredingenEen paar onnodige overtredingen gaven de Denen echter de mogelijkheid om het initiaftief in de wedstrijd te grijpen. Achter elkaar werden en naar de strafbank gezonden. Nederland overleefde de 5 tegen 3, maar op het moment dat Kars terugkwam op het ijs sloeg Marcel Molgaard toe door een rebound achter te duwen.Dertig seconden later was het weer raak toen Marco Petterson de puck over de linkerschouder van Nijland tilde om de Deense voorsprong te verdubbelen. De rest van de periode verliep wat warrig met veel kleine opstootjes op het ijs. De vele straffen in de tweede periode kwamen de wedstrijd zeker niet ten goede. De Denen speelden vrijwel non stop in de powerplay, maar konden daar in de chaos onvoldoende mee doen. Alleen Jesper Albaek wist het net te vinden.Oranje offensiefNederland, dat langzaam weer alle spelers op het ijs kreeg, wist zich echter te hergroeperen en een offensief op te zetten. Hoewel de Deense counters uitermate gevaarlijk waren, bepaalde Oranje vanaf dit moment het spel.Een prima combinatie na acht minuten tussen en zetten vrij voor de Deense doelman Madsen. De Nederlands-Canadees die vorig jaar voor Nijmegen uitkwam faalde niet en scoorde zijn eerste goal voor Nederland.Later was het die met een zachte schuiver vanaf de blauwe lijn de Deense doelman verschalkte. In de slotfase van de periode kreeg Nederland nog een paar prima gelegenheden om gelijk te maken, maar de Denen wisten de voorsprong de rust in te dragen.Het offensief van Oranje zette zich in de openingsfase van de derde periode voort. Nederland had het meeste puckbezit, terwijl de Denen zich concentreerden zich snelle uitbraken. Net na een uitgelezen kans op de gelijkmaker sloegen de ScandinaviĂ«rs toe met zoÂn counter. Henrik Borner verscheen in de buurt van het Nederlandse doel en versloeg met een droge knal.MokerslagDe tegengoal leek Nederland als een mokerslag te raken. De organisatie verdween uit het spel en Oranje werd nog maar zelden gevaarlijk. Dit noopte bondscoach Van Gerwen tijdens een powerplay vier minuten voor tijd tot een drastische maatregel. Hij haalde zijn goalie vast naar de kant. Deze maatregel leek eerst op hem terug te slaan. Drie keer mochten de Denen op het lege Nederlandse doel schieten. Twee keer misten ze het net, de derde keer werd de puck door een verdediger onderschept.Terwijl de laatste seconden in de straf wegtikten maakte de Deense doelman een cruciale fout. In plaats van de puck naar de zijkanten weg te werken speelde hij de puck rechtuit. Dit leidde tot een chaotische situatie waarin uiteindelijk de puck het net in wist te werken.De laatste twee minuten probeerde Nederland wanhopig om een gelijkmaker te forceren, maar zonder resultaat. De laatste minuut kwam Oranje er niet eens meer toe om de doelman opnieuw van het ijs te halen omdat de Denen het meeste puckbezit hadden. De treffer van Thor Dressler maakte aan alle Nederlandse illusies een eind.Oranje heeft morgen in KroatiĂ« een op het oog makkelijkere tegenstander. Daarna wacht zondag nog Noorwegen. Nederland trad voor het eerst in jaren aan in gesponsorde shirts. Achterop de Oranje-jerseys staat de naam United Colors of Benetton, terwijl het bedrijf Destil op de helmen te zien is.