Problemen Met Het Ijs Barcelona

15 december 201923:59

Door Joep Meijsen

Nog geen duidelijkheid Nederland - Spanje

De zondagavond uiteindelijk afgelaste wedstrijd tussen Nederland en Spanje wordt in ieder geval niet op maandagochtend gespeeld. De betrokken teams en de internationale ijshockeyfederatie gaan de komende dagen bekijken wat er kan en moet gebeuren.

Nederland en Spanje streden zondagavond om een ticket voor de volgende ronde in de Olympische Kwalificatie, maar bij een stand van 0-0 na de eerste periode ontstonden er ernstige problemen met het ijs. De Zamboni in Barcelona bleef langere tijd warm water lozen op één plek, waardoor een gat van ongeveer 6 centimeter ontstond in het ijs. Het betrof een 'wak van anderhalve meter lang en ongeveer 10 centimeter breed. Het gevolg hiervan was een pauze in het spel die uiteindelijk opliep naar 2,5 uur en een tijdstip van herstart dat steeds werd opgeschoven.

Tussendoor kwamen de spelers nog wel een keer terug op het ijs, maar werd ook toen de situatie nog te gevaarlijk bevonden en werd een uitstel met nog een uur aangekondigd. Daarop wisselden beide teams naar hun reguliere kleding en werd de tijd voetballend doorgebracht. Uiteindelijk testte de scheidsrechter rond elf uur het ijs, zijn lichaamstaal was daarbij echter glashelder. Te gevaarlijk om de wedstrijd te hervatten.

De speaker riep daarna om dat de wedstrijd op maandagochtend om 10.00 uur zou worden overgespeeld. Dat bleek echter voorbarig omdat dit te veel problemen zou opleveren. Zowel het Nederlands team als leden van het arbitrale trio vliegen naar huis als de wedstrijd nog aan de gang zou zijn. Hierop volgde een overleg tussen de betrokken partijen waarbij werd besloten het plan om de wedstrijd, mits het ijs dan niet te gevaarlijk zou zijn, op maandagochtend te spelen werd geschrapt.

Op dit moment zijn er drie opties. Nederland vliegt begin januari naar Spanje om de wedstrijd alsnog te spelen, Spanje vliegt naar Nederland om de wedstrijd te spelen of de IIHF hakt de knoop door welke ploeg er doorgaat naar de volgende ronde in Kazachstan. De komende dagen moet hier meer duidelijkheid over ontstaan.