Al Til Kre 20200216 106

11 september 202007:25

Door Joep Meijsen

Noodkreet Oberliga heeft resultaat

De collectieve noodkreet van de deelnemers aan de twee Oberliga's in de richting van de Duitse overheid heeft resultaat gehad. De Duitse clubs worden opgenomen in de steunregeling die al geldt voor teams in de DEL en de DEL2. Daarmee is de ernstigste bedreiging voor het voortbestaan van veel van de clubs van de baan.

De Duitse bondsregering nam hier eerder deze week een besluit over en de Duitse ijshockeybond, verantwoordelijk voor de organisatie van de Oberliga's, is hier blij mee. 'Wij zijn blij met deze nieuwe, belangrijke beslissing van de nationale overheid. De opname van de Oberliga's ijshockey in het programma rond coronahulp voor de profsport was onze wens en daar hebben we de afgelopen maanden hard gelobbyd', zo liet de ijshockeybond donderdagmiddag weten.

Dat betekent overigens niet dat alle beren van de weg zijn in de Oberliga. De steunregeling van de Duitse overheid moet voldoen aan een Europese richtlijn en die bepaalt dat coronasteun niet gegeven mag worden aan bedrijven die op 31 december 2019 over een negatief eigen vermogen beschikten. Volgens de Duitse bond wijken profsportclubs op dat vlak soms af van het reguliere bedrijfsleven en zou het beter zijn de licentiecommissie te volgen die de economische weerstand van de clubs toetst.

Met de steun van de overheid is een belangrijke horde weggenomen richting de start van het ijshockeyseizoen in de Oberliga's dat voor halverwege oktober op het schema staa.

Delen