Screenshot 2019 01 06 at 19 05 47

6 januari 201919:48

Noorwegen te sterk voor U18-vrouwen

Het Nederlands vrouwenteam liep tegen de eerste nederlaag aan sinds het team vorig seizoen is opgericht. Titelkandidaat Noorwegen was met 4-0 te sterk op het WK Division 1B in het Schotse Dumfries.

Vorig jaar debuteerde Oranje U18 met louter overwinningen op het WK in Mexico City. Ten opzichte van de selectie in Mexico moest Oranje vooral aanvallend de nodige vuurkracht opgeven. Sterkhouders als Marée Dijkema, Isabelle Schollaardt en Larissa Haverkorn zijn dit jaar te oud voor de U18. Er is wel genoeg nieuwe aanwas, zo debuteren bijvoorbeeld Fleur Kivits en Milly van Meerker in Dumfries. Beide aanvalsters waren vorig jaar nog te jong om mee te mogen doen op het WK.

Tijdens de eerste wedstrijd in Division 1B bood Oranje goed tegenstand tegen Noorwegen. De Noorse vrouwen waren echter een maatje te groot. Goalie Eline Gabriele van Hijs Hokij Den Haag is er dit jaar weer bij net als Emma Fondse van Nijmegen Devils. Gabriele kreeg de start tegen Noorwegen en speelde een uitmuntende wedstrijd. De 16-jarige goalie kreeg maar liefst 68 Noorse schoten te verwerken.

Ondanks het Noorse overwicht leek Oranje de eerste pauze met een 0-0 stand te halen. Helaas rommelde een inzet van Jorgensen in de zeventiende minuut via een aantal speelsters in het Nederlandse doel. Oranje deelde een paar plaagstootjes uit gedurende de eerste periode waarbij de 15-jarige Abigail Liska van Geleen het gevaarlijkste was.

In de tweede periode sloeg Noorwegen binnen zes minuten tweemaal toe via Furseth en Kjellesvik. De goal van Kjellesvik viel nadat Oranje de eerste penalty killing had overleefd na een straf voor Merel Slopsema van GIJS Groningen. De ploeg van bondscoach Alf Philippen kreeg slechts twee straffen tegen. De andere straf was voor Aimée Seppenwolde die in de Verenigde Staten woont en speelt. Seppenwolde speelt bij de East Cost Wizards in Bedford, Massachussetts in de buurt van Boston en debuteert dit jaar voor Oranje.

Ook in de slotperiode kon Oranje de schade beperken. Alleen Pedersen wist zeven minuten voor tijd nog te scoren en zo de eindstand op 0-4 te brengen.

Morgen mag Nederland het wederom om 17.30 uur proberen. Dan is de tegenstander Polen, deze ploeg speelt zondagavond de avondwedstrijd tegen de Britse vrouwen. De eerste wedstrijd van de zondag eindigde in een 7-0 zege van Frankrijk op China.