Foto van een oud bondsbulletin
Foto van een oud bondsbulletin

21 april 202311:00

Door Danny Micola von FĂĽrstenrecht

Nostalgie: Het papieren bondsbulletin

34 jaar lang alles op papier

Het bondsbulletin van de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) speelde jarenlang een belangrijke rol bij het verstrekken van informatie aan de clubs en leden over de programma's, de uitslagen, de straffen en de standenlijsten en meer zodat zij telkens op de hoogte bleven van de laatste stand van zaken.

Het proces van het publiceren van het bondsbulletin was tijdrovend en arbeidsintensief. Alle wedstrijdgegevens werden in het weekend en op maandag verzameld en verwerkt in het document, waarna de exemplaren van het bulletin werden afgedrukt en verzonden naar de clubs en leden. Dit proces moest wekelijks en vanaf het seizoen 1998-1999 elke twee weken worden herhaald, en er werden 750 exemplaren verzonden. Nico Groen kwam op de woensdag al erg vroeg in de ochtend om het bulletin te kopiëren, te vouwen en te verzenden.

Nico Groen op bondskantoor in Zoetermeer
Nico Groen op bondskantoor in Zoetermeer — © fam. Groen

Website nijb.nl

In de loop der tijd heeft de technologische vooruitgang, en met name de komst van de automatisering, geleid tot veranderingen in de manier waarop informatie wordt verspreid. De inzet van Henk Hille heeft ervoor gezorgd dat IJshockey Nederland de gegevens van het bondsbulletin kon publiceren op de website van de NIJB. Hierdoor werd het voor clubs en leden gemakkelijker om toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hadden. Het publiceren van informatie op de website was niet alleen efficiënter, maar ook goedkoper en milieuvriendelijker.

Op donderdag in de brievenbus

Het bondsbulletin van de NIJB heeft dus een belangrijke rol gespeeld bij het verstrekken van informatie aan de ijshockeygemeenschap in Nederland gedurende een periode van meer dan 34 jaar. Hoewel het publiceren van informatie op de website van de NIJB de traditionele manier van publicatie heeft vervangen, is het belang van het bondsbulletin niet te onderschatten. Het was een belangrijk middel om informatie te delen en gemeenschapsgevoel te creëren binnen de Nederlandse ijshockeygemeenschap.

Het oorspronkelijke bondsbulletin van de NIJB, dat 34 jaar lang werd uitgegeven om clubs en leden van de juiste informatie te voorzien. Dit handgemaakte bulletin was de belangrijkste bron van informatie voor alle ijshockeyfans in Nederland.
Het oorspronkelijke bondsbulletin van de NIJB, dat 34 jaar lang werd uitgegeven om clubs en leden van de juiste informatie te voorzien. Dit handgemaakte bulletin was de belangrijkste bron van informatie voor alle ijshockeyfans in Nederland.
Mappen vol bondsbulletins
Mappen vol bondsbulletins — © fam. Groen
De langarm nietmachine om de boekjes te hechten.
De langarm nietmachine om de boekjes te hechten. — © fam. Groen