Trappersob vs herne home 220916

27 september 201715:12

Door Joep Meijsen

Oberliga Preview deel 3

Nog maar twee nachtjes slapen en de competitie in de Oberliga begint. Tijd voor de resterende previews, met aandacht voor Leipzig, twee keer Hannover, Halle, Rostock en Herne.

Icefighters Leipzig

Vorig jaar: Icefighters Leipzig plaatste zich vorig jaar als zesde in de Meisterrunde in de Oberliga voor de play-offs, maar werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Canadees Edward Gale was de topscorer van de ploeg met 19 goals en 37 assists, op de voet gevolgd door Hannes Albrecht en de Amerikaan Nick Lazorko. Laatstgenoemde trof 33 keer doel.

Ontwikkelingen selectie: Van de drie topscorers van vorig jaar komt alleen Hannes Albrecht weer uit voor Leipzig. Een trio spelers komt over vanuit Essen, waaronder de Tsjech Michal Velecky die goed was voor 49 punten in 43 wedstrijden en Dominik Patocka die vorig jaar 45 punten voor zijn rekening nam. Damian Schneider was vijf jaar lang een vaste keuze bij Herne en maakt nu de overstap naar Leipzig. De ploeg heeft met Benedict Rossberg (21) en Mark Arnsperger (17) twee erg jonge goalies, waar het team vorig jaar op de betrouwbare Duitse-Canadees Kevin Beech kon rekenen. Tweede import in de ploeg is de 24-jarige Antti Paavilainen, die de afgelopen twee seizoenen op het tweede niveau in Finland speelde. Defensief blijft de in Zuid-Korea geboren, maar in Zweden opgegroeide en met een Duits paspoort spelende Esbjörn Hofverberg een interessante speler. Hij is intussen 46 jaar oud. Sven Gerike gaat zijn derde seizoen als hoofdcoach in.

Verwachtingen: Leipzig zal komend seizoen weer meespelen in de middenmoot van de Oberliga, met een goede kans op plaatsing voor de play-offs.

Hannover Indians

Vorig jaar: Cultclub Hannover Indians plaatste zich als winnaar van de kwalificatieronde voor de play-offs, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Captain Branislav Pohanka was de topscorer met dertig goals en 28 assists in 48 wedstrijden, gevolgd door Carsten Gosdeck en Brian Gibbons.

Ontwikkelingen selectie: Een nieuwe coach en een selectie vol nieuwkomers moeten Hannover Indians verder richting de top van de Oberliga stuwen. Len Soccio neemt het roer over van Fred Carroll, ooit nog assistent-coach bij Oranje onder Larry Suarez. De twee imports van de ploeg zijn de Slowaak Branislav Pohanka, die zijn contract dus verlengd heeft, en de nieuwe Finse verdediger Lasse Uusivirta die eerder in Noord-Amerika, Denemarken en in eigen land op het tweede niveau speelde. Het scorende vermogen moet verder worden versterkt door Igor Bacek die aan zijn achtste club in negen seizoenen in de Oberliga begint. Vorig jaar was hij nog één van de topscorers in Halle. Met Jan Tramm komt er een jonge verdediger met al veel ervaring in de DEL 2 bij en de Duitse oud-international Andreas Morczinietz komt over van Wedemark Scorpions waar hij vorig jaar nog anderhalf punt per wedstrijd voor zijn rekening nam. Ook Roman Pfennings, vorig jaar nog DEL 2 in Frankfurt, is een interessant nieuwkomer. In het doel krijgt de club de sterke Sebastian Albrecht, die volop ervaring heeft op hoger niveau en de afgelopen twee jaar in Halle speelde, als versterking.

Verwachtingen: Hannover Indians lijkt ten opzichte van vorig jaar versterkt aan de start van het seizoen te komen. De club zal hopen dit jaar mee te kunnen spelen in de hogere regionen van de Oberliga Nord.

Hannover Scorpions

Vorig jaar: De twee Scorpions-teams, Hannover en Wedemark, zijn dit seizoen gefuseerd tot één club. De Wedemark Scorpions sneuvelden in de kwalificatieronde voor de play-offs, terwijl de Hannover Scorpions naast de play-offs grepen.

Ontwikkelingen selectie: Het team is samengesteld uit een mix van spelers die vorig jaar voor de beide gefuseerde teams uitkwamen en enkele nieuwkomers. De Canadees Chad Niddery had vorig seizoen zeventien goals voor Hannover, de Canadees Michael Budd had liefst 95 punten in 44 wedstrijden voor Wedemark. Heel veel ervaring komt er van Sachar Blank, Andrei Strakhov en Björn Bombis die op hoger niveau veel wedstrijden speelden. Dat geldt ook voor de 32-jarige Sean Fischer, die de afgelopen jaren in de DEL 2 speelde en de uit Weiden overgekomen Patrick Schmid. De nieuwe doelman Björn Linda moet de positie in het net meer solide gaan bezetten

Verwachtingen: De voorbereiding was meer dan solide en de fusieclub lijkt over een betere ploeg te beschikken dan de beide teams van vorig seizoen. Een plek in de play-offs moet zeker mogelijk zijn.

Herner EV

Vorig jaar: Herne kende een ijzersterk regulier seizoen in de Oberliga Nord, maar vloog er in de play-offs al in de achtste finales uit. Brad Snetsinger was vorig jaar de topscorer met 83 punten uit 43 wedstrijden, gevolgd door Aaron McLeod (76 punten) en de in België geboren Sam Verelst (61)

Ontwikkelingen selectie: Brad Snetsinger en Aaron McLeod zijn weer van de partij, terwijl Sam Verelst naar Duisburg is vertrokken. Ook verdedigers Jan Niklas Pietsch, Thomas Dreischer en Alexander Eckl spelen dit seizoen elders, net als aanvaller Damian Schneider. Christian Wendler zal de belangrijkste doelman blijven bij de club, terwijl Marcus Marsall vanuit de DEL 2 overkomt om de defensie te versterken. De club heeft verder vooral veel jongelingen, met de Duitse-Canadees Christian Paul ercier en de Kazachse Duitser Vladimir Vaskovsky als interessante namen. Maik Klingsborn speelde vorig jaar voor Essen en Duisburg en oud-Nijmegen-verdediger Stephan Kreuzmann is ook nog altijd van de partij.

Verwachtingen: De club maakte het Tilburg twee keer buitengewoon lastig in de voorbereiding en kende ook verder een goede pre-season. Er is geen reden om te denken dat Herne het niet alle tegenstanders lastig kan blijven maken.

Saale Bulls Halle

Vorig jaar: Saale Bulls Halle plaatste zich vorig seizoen keurig voor de play-offs, maar verloor al in de achtste finales. Igor Bacek was de topscorer, gevolgd door Danny Albrecht, Philipp Gunkel en Denis Fominych.

Ontwikkelingen selectie: De topscorers van afgelopen jaar hebben allemaal een andere horizon opgezocht, wat ook geldt voor doelmannen Sebastian Albrecht en Clemens Ritschel en de prima verdediger Gabriel Federolf. Kevin Beech, Duits-Canadees en Patrick Cerveny, Duits-Tsjech, zijn de nieuwe mannen in het net. Zij komen over uit Leipzig. Steven Tarasuk is de nieuwe import-verdediger en brengt de ervaring van ruim driehonderd wedstrijden in de ECHL mee. Aanvaller Bryan Cameron was vorig jaar onder meer actief in het Verenigd Koninkrijk en speelde ooit zestig wedstrijden in de AHL. Met Tim May en Maximilian Spöttel komen twee capabele forwards over uit Timmendorf, terwijl Vojtech Suchomer overkomt uit Hannover en an Niklas Pietsch uit Herne. Nieuwe hoofdcoach is Dave Rich die afgelopen jaar in de bank stond bij Timmendorfer Strand.

Verwachtingen: Saale Bulls kende geen verkeerde voorbereiding, maar heeft niet de breedste selectie in de Oberliga maar zal als de nieuwe imports succesvol zijn zeker meedoen om een plek in de play-offs.

Rostock Piranhas

Vorig jaar: Rostock greep vorig jaar naast de play-offs met uiteindelijk de derde plaats in de kwalificatieronde. Michal Bezouska verzamelde 65 punten, Arthur Lemmer 44 en Tomas Kurka 38.

Ontwikkelingen selectie: Ook bij Rostock veel veranderingen in de ploeg. Dat geldt niet voor de imports Bezouska en Kurka die beiden terug zijn. Goalie Dustin Haloschan ging met pensioen op 26-jarige leeftijd. De Oekraïner met Duitse pas Valerij Guts speelde vorig jaar nog voor Crimmitschau in de DEL 2, Ricco Ratajczyk bij Frankfurt in dezelfde liga. Opvallende nieuwkomer is er ervaren DEL/KHL-veteraan Andrei Telyukin die inmiddels 41 is en vorig jaar regionalliga speelde na jaren in de DEL 2. Het doel moet worden verdedigd door de jongelingen Andreas Magg en Niko Stark. De Canadees Kenneth Latta nam vorig jaar gedurende het seizoen het roer over bij de Piranhas en blijft ook dit seizoen de hoofdcoach.

Verwachtingen: Een kleine selectie met veel jongelingen moeten het gaan doen in de Oberliga Nord. Dat zal geen makkelijke opgave worden in een competitie waarin veel andere ploegen een stapje vooruit hebben gedaan.