Trappers Oberliga Kampioensfoto 2017

31 augustus 201715:57

Door Joep Meijsen

Oberliga Preview Deel 1

Tilburg Trappers speelt komend weekeinde de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In een aantal delen kijkt IJshockey Nederland naar de ontwikkeling bij de concurrentie. In het eerste deel aandacht voor Erfurt, Hamburg, Harzer Falken en Essen.

Black Dragons Erfurt

Vorig jaar: De club uit het oosten van Duitsland werd in de vooorronde van de play-off uitgeschakeld na een plek in de middenmoot in het reguliere seizoen. Topscorers waren Christian Grosch en de Slowaak Michal Vazan.

Ontwikkelingen selectie: Christian Grosch heeft zijn loopbaan beëindigd, wat een flink gat slaat in het scorende vermogen van de club in de Oberliga. Wel blijven ex-Den Haag-verdediger Robin Sochan, inmiddels 41 jaar oud, en de Slowaak Michal Vazan bij de club. Black Dragons bood verder Jan Zurek geen nieuw contract aan en zag verdediger Artur Rössger al op jonge leeftijd met pensioen gaan. De gaten moeten worden opgevuld door onder meer de in Polen geboren en vanuit Duisburg overgestapte Jakub Wiecki, de ervaren Oberliga-forward Michel Maassen, vorig jaar kortstondig bij Herne actief, en de inmiddels 38-jarige Carsten Gosdeck, die vorig jaar nog een punt per wedstrijd produceerde bij Hannover Indians. Het goalie-duo van Erik Reukauf en Martin Otte blijft intact.

Verwachting: Erfurt eindigde vorig jaar op de tiende plaats in de Oberliga en lijkt ook dit jaar een kandidaat voor de onderste helft van de middenmoot.

Crocodiles Hamburg

Vorig jaar: Het trio Brad McGowan, Josh Mitchell en Christoph Schubert tekende voor driehonderd punten in een seizoen waarin de club in de zogenoemde Meisterrunde als vijfde eindigde en vervolgens in de achtste finales van de play-offs door Tilburg werd uitgeschakeld.

Ontwikkelingen selectie: Het succesvolle trio van het vorige seizoen keert terug bij Hamburg, net als de indrukwekkende doelman Kai Kristian. De club wist sowieso het grootste deel van de kern van de selectie vast te houden. Ook spelers als Thomas Zuravlev, André Gerartz en Tim Marek zijn in het nieuwe seizoen weer van de partij. In het doel komt de jonge goalie Lucas Di Berardo over, die uit de jeugd van Krefeld komt en bij Fischtown Pinguins onder contract staat. Forwards Norman Martens (Duisburg) en Gianluca Balla (Timmendorfer Strand) moeten voor meer scorend vermogen in de breedte zorgen.

Verwachting: Crocodiles is sinds het stoppen van de Freezers de belangrijkste ijshockeyclub in Ă©Ă©n van de grootste steden in Duitsland. De club wist zijn sterkhouders te behouden en versterkte zich in de breedte waardoor het team komend jaar op zijn minst weer mee moet kunnen spelen om de play-offs.

Harzer Falken

Vorig jaar: Harzer Falken behoorde tot de mindere teams in de Oberliga Nord vorig jaar en miste met een ruime marge de play-offs. Tijdens het hele seizoen, inclusief de kwalificatieronde, werden maar 42 punten gehaald. Ryan McGrath en Dylan Quaile waren de topscorers van het team, zoals dat van imports wordt verwacht in de Oberliga.

Ontwikkelingen selectie: een opvallende nieuwkomer is de 19-jarige Noah Nijenhuis, die ook over een Nederlands paspoort zou beschouwen. De verdediger komt uit de jeugd van Mannheim. Van de Wedemark Scorpions neemt de club een trio spelers over, met als belangrijkste naam goalie Dennis Korff. Hij is één van de vier goalies in de selectie, waaronder de ooit in Utrecht actieve Mario D’Antuono en de voorheen In Timmendorfer Strand actieve Leon Hungerecker. De nieuwe imports van de club zijn de Canadezen Sammy Banga en Nick Pitsikoulis. Laatstgenoemde maakt na twee jaar zonder ijshockey een comeback, maar was ooit goed voor 43 punten in veertien wedstrijden in de Oberliga. Verder wordt de selectie aangevuld met veel spelers uit de jeugd van Kassel.

Verwachting: Het samenwerkingsverband met de Kassel Huskies is goed nieuws voor de club, maar het lijkt geen selectie die hoge ogen gaat gooien in de Oberliga.

Moskitos Essen

Vorig jaar: Essen schopte het vorig jaar tot de halve finales van de play-offs, waarin Tilburg te sterk bleek voor de manschappen van Frank Gentges. Andrej Bires en Niklas Hildebrand waren de topscorers van de ploeg.

Ontwikelingen selectie: Ook hier valt een naam op, die van de 18-jarige Dani Bindels uit Geleen, die helaas voor het Nederlandse ijshockey voor Duitsland heeft gekozen. Bindels komt uit de jeugd van Keulen. Hij is één van de grote groep spelers die de club met een förderlizenz van een club uit de DEL of DEL 2. Nieuw is de 21-jarige Canadees Julien Pelletier, die ooit door Columbus gedraft werd, en de afgelopen jaren op het hoogste jeugdniveau in Quebec speelde. De Canadees Caleb Cameron komt over uit de NCAA. Sterkhouders als Niklar Hildebrand, Adrej Bires en Dennis Thielsch blijven behouden. Nieuw zijn ook Denis Fominych (Halle) en Tom Fiedler (FASS Berlin). Belagnrijkste abgang is Dominik Patocka, die naar Leipzig vertrok. Sebastian Staudt is de ervaren doelman tussen de jonge talenten.

Verwachting: Essen heeft een selectie vol piepjonge spelers, aangevuld met een aantal ervaren spelers. Vorig jaar leverde dat een succesvol seizoen op en dat kon dit jaar zomaar weer lukken.