Div Off Season Round Up E

1 augustus 201514:21

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 10

Het herfstweer van de afgelopen dagen leek de spoedige komst van het ijshockeyseizoen aan te kondigen. Helaas blijft het nog zomer. Toch weer een volle round-up met spelersnieuws van verschillende clubs, informatie over de Ron Bertelingschaal en nog veel meer.

Inmiddels is duidelijk dat de Olympische Winterspelen van 2022 in China worden georganiseerd. Waar de aan bergen gebonden sporten op behoorlijke afstand van de organiserende stad Peking worden gehouden, is het de bedoeling dat het ijshockeytoernooi gewoon in de Chinese hoofdstad wordt gehouden. Het nationale team van China is een tegenstander van Oranje tijdens het komende WK in Jaca, Spanje dat op 9 april 2016 begint.

De exacte speeldata van de strijd om de Ron Bertelingschaal zijn door de NIJB gepubliceerd. Op vrijdag 18 september om 20.30 uur komen Heerenveen en Tilburg elkaar voor het eerst tegen. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de gloednieuwe ijshal in Leewarden. Op zondag 20 september om 15.00 uur volgt de terugwedstrijd in Tilburg.

Tilburg-supporters weten dit seizoen op tijd welke dagen ze moeten reserveren voor ijshockey. Op woensdag 5 augustus komt het speelschema voor de Oberliga Nord uit, waaraan het eerste team van Trappers deelneemt. De Oberliga SĂĽd heeft inmiddels al een speelschema, die liga wordt komend seizoen met elf teams gespeeld waardoor iedere speeldag een team vrij is.

Vincent Morgan bindt de schaatsen weer onder. De voormalige captain van Herentals en de nationale Belgische ploeg speelt komend seizoen weer voor Hyc. Morgan had in zijn laatste seizoen met Herentals in de Nederlandse Eredivsiie zeventien goals en 28 assists in 33 wedstrijden. Vorig jaar kwam hij niet in actie.

Herentals heeft ook een nieuwe coach. Het gaat daarbij om de voormalige Belgische international Buck Rombouts, die al als jeugdcoach aan de slag was bij Hyc. Ook is hij assistent-coach bij het Belgische team onder 18 jaar. Met Deurne Phantoms speelde hij eind jaren negentig enkele seizoenen in de Nederlandse competitie.

De pas 16-jarige doelman Tom Barendregt speelt komend seizoen voor Zoetermeer Panters. De jonge goalie, hij wordt in september zeventien, was vorig jaar op lager jeugdniveau actief in de Verenigde Staten, bij Colorado Thunderbirds. Daarvoor speelde hij in Dordrecht.

De 25-jarige verdediger Thomas Roosendaal keert terug op het hoogste niveau. De voormalige jeugdinternational speelt komend seizoen voor Den Haag, waar hij de laatste jaren ook speelde in het eerste en tweede team. Afgelopen seizoen kwam hij niet in actie. Roosendaal maakte in het seizoen 2007-08 zijn debuut in de Eredivisie bij Amsterdam.

Mark Donders gaat komend seizoen voor het BeNeLiga-team van Tilburg spelen. De 30-jarige aanvaller speelde van 2003-04 tot en met 2009-10 in het eerste team van Trappers. Na een seizoen in het tweede team van de club, ging hij daarna bij de recreanten spelen. Nu keert hij dus terug op het hoogste niveau.

De 23-jarige Belgische international Vadim Gyesbreghs heeft een try-out bij de Franse topclub Caen. De verdediger speelde de afgelopen twee jaar voor Caen in de hoogste Franse liga. De bij Leuven opgeleidde ijshockeyer was ook actief in Noord-Amerika. Op het WK van de Belgen had hij afgelopen jaar twee goals en drie assists in vijf wedstrijden.

De 18-jarige Niek van der Meulen uit Groningen probeert de U20-selectie van de Oostenrijkse club Klagenfurt te halen. Van der Meulen speelde de afgelopen twee seizoenen in het tweede team van Heerenveen. Hoofdtrainer bij Klagenfurt is voormalig bondscoach Doug Mason.

Het conflict tussen de Duitse ijshockeybond en de regionale wintersportbond in Noordrijn-Westfalen duurt nog steeds voort. De DEB heeft inmiddels via het college van arbiters de naamgeving LEV Oberliga West verboden. De DEB heeft het exclusieve recht Oberliga-ijshockey te organiseren in Duitsland. De Oberliga West bestaat niet meer en is opgegaan in Nord, waar onder meer Tilburg in uitkomt.

Tips en andere informatie is nog altijd welkom op [email protected]. Daarnaast staat op het ijshockeyforum inmiddels een overzicht met oefenwedstrijden. Aanvullingen daarop zijn ook van harte welkom.