Div teams 0809

7 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

Off season round-up deel 13

Op de rand van het weekeinde een nieuwe aflevering van de Round-up. In deze editie onder meer aandacht voor Levi Houkes, de verjonging bij Amsterdam, het record van Brad Smulders en nog veel meer.

De site van Den Haag onthult dat de competitie-opzet komend seizoen waarschijnlijk weer anders zal zijn. In de strijd om het landskampioenschap plaatsen de nummers Ă©Ă©n en twee van de ranglijst zich rechtstreeks voor de halve finales van de play-offs. De nummers drie tot en met zes spelen om de andere twee plaatsen. Afgelopen jaar plaatsten acht van de negen teams zich voor de kwartfinales. De deelname van Groningen en Utrecht aan de competitie is nog niet honderd procent zeker. Als er geen negen clubs deelnemen aan de competitie, verandert ook de opzet.

Levi Houkes verlengt zijn contract bij Nijmegen Devils. Daarmee is de selectie van de regerende bekerwinnaar compleet. Houkes speelde afgelopen seizoen zijn eerste jaar in de eredivisie. De intussen 17-jarige forward had in 47 wedstrijden voor Nijmegen veertien goals en elf assists. Hij speelde in Polen ook zijn eerste wereldkampioenschap als international. Houkes had alternatieven in het buitenland, maar blijft liever nog een seizoen in de Nederlandse competitie.

Amsterdam heeft vier jonge spelers definitief toegevoegd aan de selectie. Het gaat daarbij om Olivier Leenders, Calvin Polman, Thomas Roosendaal en Dax van der Velden. Allen zijn afkomstig uit de eigen jeugdopleiding van Amsterdam en kwamen de afgelopen seizoenen al sporadisch uit voor het eerste team. Het opnemen van het kwartet jonge spelers past in het beleid van Amsterdam om steeds meer met eigen jeugd te gaan werken.

Josef Cierny, vorig jaar nog belangrijk voor Den Haag, is recent op proef geweest bij Sosnowiec in Polen. Hij speelde onder meer een oefenwedstrijd, waarvan er ook beelden zijn (nummer 77, wit). Intussen is Cierny afgetest in Sosnowiec, mede omdat die club eigenlijk op zoek was naar een center en geen winger. De Poolse media brengen de Slowaak intussen in verband met de Poolse kampioen Cracovia Krakow.

Geleen speelt vier oefenwedstrijden in de aanloop naar het nieuwe seizoen. De vernieuwde selectie van de ook al nieuwe coach Mike Pellegrims komt zondag 13 september voor het eerst in actie. Dan staat om 19.00 een oefenwedstrijd in Leuven op het programma. Zes dagen later op zaterdag 19 september brengt Leuven op hetzelfde tijdstip een bezoek aan Glanerbrook. Dan is ook de teampresentatie. Zondagmiddag om 14.00 uur speelt het team dan in Nijmegen, terwijl op dinsdag 22 september nog een wedstrijd tegen Herentals op het programma staat. Om 19.00 uur in Geleen.

International Brad Smulders heeft het puntenrecord in de Australische competitie gebroken. Dat stond met 69 punten op naam van ex-Flyer Brad Wanchulak, zo meldt de site van de Australische liga De aanvaller van Nijmegen en Gold Coast Blue Tongues heeft in 19 wedstrijden dertig goals en 35 assists, maar daarin zijn de cijfers van de laatste wedstrijden nog niet verwerkt. Blue Tongues heeft ook een hilarische televisiecommercial gemaakt om het team te promoten.

De afgelopen winter voor Heerenveen Flyers spelende Arthur Fritch heeft een nieuwe club. De 25-jarige verdediger zet zijn loopbaan voort bij Wichita Thunder in de Amerikaanse profliga CHL. Fritch kwam gedurende het seizoen naar Friesland en had in 36 wedstrijden zes goals, veertien assists en 61 strafminuten.

Deze week is voormalig bench-official van Tilburg Trappers Frits Hennesen overleden. Hij was in het verleden onder meer actief als bewaker van de strafbank, jeugdleider, official scorer en als barman in de oude Pellikaanhal. Hennesen is 74 jaar oud geworden.