Div teams 1314

11 juli 201411:37

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 3

De ijshockeywereld lijkt langzaam te ontwaken uit de lenteslaap. Tijd voor een nieuwe Off Season Round-up. Met onder meer nieuwe clubs voor verschillende imports, wisselingen in Herentals, Turnhout winkelt in Eindhoven en de weg van Tilburg naar de Champions Hockey League.

Greg Collins, voormalig aanvaller van Eindhoven en Den Haag, vertrekt naar Schotland. De 28-jarige Amerikaan tekende een contract bij de Edinburgh Capitals dat uitkomt op het hoogste niveau in het Verenigd Koninkrijk. Collins was met 33 goals en 68 assists in 48 wedstrijden de nummer drie op de nationale topscorerslijst afgelopen seizoen.

Craig Voakes heeft een nieuwe club. De voormalige import van Herentals tekende een contract bij Weiden, dat uitkomt in de Duitse Oberliga. Voakes was met 29 goals en 31 assists in 38 wedstrijden de topscorer van Herentals tijdens het afgelopen seizoen. Tijdens het jaar was hij nog korte tijd op proef bij Krefeld in de DEL, waar zijn broer Mark Voakes speelde.

Doelman Mike Jansen vertrekt bij het in de Nederlandse competitie spelende Herentals. De 22-jarige goalie gaat volgens de Belgische nationale transferlijst spelen voor Phantoms Antwerp. Jansen fungeerde afgelopen seizoen als back-up en stand-in voor Bjorn Steijlen, die na afgelopen seizoen zijn schaatsen aan de wilgen hing. Dit betekent dat Herentals twee van de drie goalies van afgelopen seizoen ziet vertrekken, Kevin van Looveren was de derde door coach Paul Vincent gebruikte doelman.

Herentals krijgt het komende seizoen wel Maxime Pellegrims als versterking vanuit Leuven. De 21-jarige forward is een neef van oud-speler Mike Pellegrims. De nieuwe aanwinst van Herentals is een voormalige captain van de verschillende nationale Belgische jeugdteams en debuteerde afgelopen jaar tijdens het WK voor de nationale ploeg. Ook de 21-jarige Thomas Vekemans maakt de overstap naar Herentals. Hij speelde afgelopen seizoen in Turnhout.

Turnhout White Caps heeft zich versterkt met drie spelers die afgelopen seizoen nog actief waren in Eindhoven. De Nederlandse jeugdinternational Koen Bakker maakt de overstap, evenals de Belgische international Don Geerts en verdediger Rico Jonkers. Ook de pas 17-jarige Arthur van den Hout maakt de overstap naar de ploeg van coach Danny Cuomo. Doelman en Nederlands jeugdinternational Thomas Jeukens maakte gedurende het vorige seizoen al de overstap en tekende bij.

De 17-jarige Flyers aanvaller Marc Nijland gaat een jaar naar Canada. Hij krijgt de kans om bij de Sisec Selects te gaan spelen, een soort internationale ijshockeyschool in Canada. Hij gaat op Midget AAA-niveau spelen in de lokale liga in het noorden van Alberta. Jeugdinternational Jord Smit speelde daar afgelopen seizoen ook. Flyers maakt tevens bekend dat Nick Kuiper en Brock Matheson komend seizoen niet terugkeren. Kuiper stopt met spelen, Matheson waarschijnlijk ook. In augustus maakt Flyers de selectie voor het nieuwe seiozen bekend.

Tilburg Trappers weet nog niet zeker of voor komend seizoen het volle pakket van vijf buitenlanders zal worden aangetrokken. ‘Ook dat is weer afhankelijk van de concurrentie. Misschien hebben we niet eens vijf imports nodig om mee te doen om de prijzen. Misschien is drie of vier ook genoeg om mee daar voor te strijden’, zegt technisch manager Rene de Hondt van Tilburg in Brabants Dagblad. Aaron Lee keert in ieder geval niet meer terug bij Trappers, hij tekende eerder al bij het Esjberg van oud-Trappers-coach Mark Pederson.

Datzelfde Trappers heeft komend seizoen de kans zich te kwalificeren voor de Champions Hockey League. Dat moet dan gebeuren via de Continental Cup. De winnaar van dit toernooi krijgt een jaar later een wild card voor het grote Europese clubtoernooi dat dit jaar een nieuwe start maakt. Trappers reist voor de tweede ronde van de cup af naar Bremerhaven waar de lokale Pinguins, de Belfast Giants en een qualifier de tegenstanders zijn. De volgende ronde zou in Ritten, Italië zijn.