Div teams 1112

21 juni 201219:11

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 4

Het wordt langzamerhand weer voor ijs in een hoorntje, maar de ijshockeywereld staat ook in Nederland niet stil. In deze editie van de Off Season Round-Up onder meer aandacht voor de eerste Nederlandse speler die terugkeert bij Kemphanen, de nieuwe ijsbaan in Almere, Geleen en de Continental Cup, een fietsende ijsmeester en ijshockey in een amfitheater.

Ook in Eindhoven wordt gewerkt aan de selectie. De 22-jarige Nick Verschuren, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, is de eerste Nederlander die zijn contract verlengd bij de ploeg van Tommie Hartogs. ‘De voornaamste reden om bij te tekenen is de trainingsintensiteit. Bij Kemphanen is het mogelijk om zeer veel trainingsuren te maken, waarmee ik op vele fronten kan werken aan verbeteringen en het beste uit mezelf kan halen. Bovendien is de samenwerking met coach Tommie Hartogs altijd erg goed geweest, dus ik kijk uit naar het nieuwe seizoen’, aldus Verschuren in het persbericht.

De Eindhovense club krijgt uit onverwachte hoek financiële steun. Erik Zwaga, ijsmeester in Eindhoven, gaat drie weken fietsen om geld in te zamelen voor het team. Tijdens zijn tocht doet hij België, Zwitserland en Frankrijk aan. ‘Je moet weten dat ik een enorme ijshockeyfanaat ben. In de tijd dat het IJssportcentrum, waar ik al 42 jaar werk, met sluiting bedreigt wordt en vele eredivisieteams het financieel moeilijk hebben wil ik gewoon mijn steentje bijdragen voor deze prachtige sport’, zegt hij. Meer informatie over de toch van Zwaga en manieren om hem te steunen zijn te vinden op de site van Kemphanen.

Geleen Eaters beslist de komende dagen of wordt deelgenomen aan de Continental Cup. Komend weekeinde wordt de knoop doorgehakt tijdens een bijeenkomst in Boedapest. Als Geleen meedoet, treft de regerende Nederlandse kampioen waarschijnlijk op Landshut Cannibals uit Duitsland, Belfast Giants en een qualifier uit de eerste ronde. Daarin treffen ploegen uit Servië, Spanje en Turkije elkaar.

De organisatie van de Amsterdam Ice Hockey Cup biedt voordeel op kaarten wanneer deze vroeg worden besteld. Het betreft een aanbod aan early bird-tickets voor 35 euro per stuk. De voordelige kaarten voor de zaterdag zijn al uitverkocht, maar voor de zondag zijn de voordelige vroegboekkaarten nog te koop via de site van het toernooi.

Friesland Flyers trekt de band met Thialf strakker aan. ‘Thialf en Flyers, wij moeten er samen wat aan gaan doen. Flyers is belangrijk voor Thialf. Vooral omdat Flyers er is voor het lokale. IJshockey is voor onze uitstraling in de regio heel belangrijk. Dat redden we niet met het internationale langebaanschaatsen. We moeten samen zorgen dat we weer in de tweeduizend plus bezoekers komen’, zegt de nieuwe Thialf-directeur Eelco Derks in de Leeuwarder Courant.

De plannen voor een nieuwe ijsbaan in Almere beginnen te vorderen. De initiatiefgroep Icedome Almere presenteerde deze week de plannen hiervoor in het stadhuis. Icedome Almere krijgt een schaatshal met plaats voor twintigduizend toeschouwers en een hal waar ook ijshockey moet worden gespeeld. ‘Almere Poort is de ideale locatie voor ons initiatief. Er wonen acht miljoen mensen binnen een uur reizen en dertien miljoen mensen binnen anderhalf uur. Er is geen beter bereikbare plek’, zegt een van de initiatiefnemers in Almere Vandaag. De ijshockeybanen komen midden in een 400-meterbaan te liggen.

IJshockeyclub Medvescak Zagreb heeft het plan opgevat om twee wedstrijden te spelen in het antieke amfitheater van de Kroatische havenstad Pula. Het betreft een arena die in de eerste eeuw na Christus is gebouwd door de Romeinen. De ploeg, die uitkomt in de Oostenrijkse competitie, wil in september tegen Ljubljana en Wenen spelen. Belangrijke uitdaging is de temperatuur, die in september in Pula nog vaak tussen de 25 en 30 graden ligt.

De bekende horror-regisseur Rob Zombie gaat zich storten op het maken van een ijshockeyfilm. Hij heeft een film in de pen over de Philadelphia Flyers tijdens het seizoen 1974-75. Deze ploeg, de Broad Street Bullies, stonden bekend als een van de beste combinaties van snoeihard fysiek spel en snel ijshockey in de geschiedenis. ‘Elk karakter is nog gestoorder dan de volgende. Het turbulente jaar 1974 vormt een perfecte achtergrond voor een raar-maar-waargebeurde sportfilm.’