Div teams 0809

10 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 4

Tijd voor de volgende Off Season Round-up. In deze aflevering aandacht voor het CTO in Eindhoven, nieuwe clubs voor Billy Thompson en John Hecimovic, een bijzondere supportersavond, het einde van de ijshockeyloopbaan van Froukje de Both en nog veel meer.

Den Haag organiseert komende vrijdagavond een supportersavond. Opvallend daarbij is dat de technisch verantwoordelijken van andere teams zijn uitgenodigd. Het gaat daarbij om bestuurslid technische zaken René de Hondt van Tilburg en coach Chris Eimers van Nijmegen. Fans van andere clubs worden van harte uitgenodigd om naar de Uithof te komen vrijdagavond. Er is vanaf 19.15 uur gratis koffie en de supportersavond begint om 19.30 uur.

Nijmegen Devils heeft twee ervaren assistent-coaches toegevoegd aan de technische staf. Het gaat daarbij om de oud-spelers Ray Gallagher en Jorma Manterre. Beiden waren in het verleden al korte tijd coach bij het eredivisieteam van Nijmegen. Gallagher was recentelijk werkzaam in Den Haag, terwijl Manterre jarenlang met de jeugd van Nijmegen werkte. Komende vrijdag begint de seizoenkaartverkoop van Devils. De prijzen zijn ten opzichte van de afgelopen jaren behoorlijk verhoogd.

Eindhoven moet het nieuwe Papendal van Nederland worden, het centrum van de topsport in Nederland. ‘Ik heb zo'n Amerikaanse campus voor ogen. Ik zag dat in Detroit. Alles zit daar bij elkaar in één centrum. Basketballers en ijshockeyers hebben daar de mogelijkheid zich volledig op hun sport te focussen', zegt Mark Meijer. Hij wordt coördinator van het CTO in de Lichtstad. De afgelopen jaren was hij directeur van onder meer de ijsbaan in Eindhoven. ‘Wat we de ijshockeyers nu bijvoorbeeld bieden is heel bijzonder. Ze krijgen acht trainingen per week, hebben topcoaches, een gegarandeerde blessurebehandeling binnen 24 uur, een woning. Daarbij is het onderwijs op hun trainingsprogramma afgestemd', zegt hij in Eindhovens Dagblad.

In een interview op de website van Tilburg Trappers noemt Alex Andjelic het CTO in Eindhoven een prima initiatief. De eindverantwoordelijke voor de jeugdopleidingen in de Brabantse stad heeft echter wel zijn bedenkingen. ‘Tilburg heeft een uitstekend fundament met de topsportopleiding. Waar vind je in Nederland een club waar vijf profs met de jeugdopleiding bezig zijn? Nergens! Het Centrum voor Topsport en Opleiding (CTO) in Eindhoven is een prima initiatief, maar het duurt jaren voordat men de organisatie op poten heeft. Zij vormt geen concurrentie voor onze topsportklas.'

Doelman Billy Thompson volgt zijn coach Larry Suarez naar Italië. De 26-jarige goalie. die vorig jaar met Tilburg Trappers de finales om zowel de beker als het landskampioenschap haalde, tekende een contract bij Cortina dat uitkomst op het hoogste niveau in Italië. Thompson heeft uitgebreide ervaring in de American Hockey League (AHL). Hij vervangt bij Cortina zijn landgenoot Jeff Maund die drie seizoenen lang de eerste doelman was bij de veelvoudige Italiaanse kampioen.

Aanvaller John Hecimovic vertrekt na twee seizoenen uit Den Haag. Hij ondertekende een contract bij Medvešcak Zagreb uit Kroatië. Deze ploeg gaat een groot avontuur tegemoet. Het team debuteert komend jaar waarschijnlijk in de hoogste competitie van Oostenrijk. Deze liga begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een Centraal-Europese competitie, met onder meer deelnemers uit Slovenië en Hongarije. Daartoe vernieuwt Zagreb vrijwel zijn volledige selectie. Hecimovic is van Kroatische afkomst.

Frank Gentges werkt in Dortmund ook aan een compleet nieuwe selectie. De voormalige oefenmeester van Nijmegen maakte vorige week weer drie nieuwkomers bekend, waardoor de teller voorlopig op negen staat. Daarvan zijn er vier afkomstig uit de Nederlandse competitie. Stephan Kreuzmann en Lorenz Schneider van Nijmegen en Jake Brenk en Benjamin Finkenrath van Geleen. De vernieuwing is onder meer ingegeven door het enorme niveauverschil tussen de Regionalliga en de Oberliga in Duitsland.

De jaarlijkse celebritywedstrijd in Amsterdam zal het in de toekomst moeten doen zonder Froukje de Both. In maart brak de actrice en presentatrice haar kuitbeen bij een wedstrijd tussen de sterren van RTL en SBS op de ijsbaan van Amsterdam. In het Dagblad van het Noorden praat ze deze week over hoe haar kersverse moederschap haar heeft veranderd. ‘Ik ben wat voorzichtiger. Ik zal niet zo snel weer gaan ijshockeyen. Ook ga ik niet zo snel een avond flink zuipen,want ik voel me schuldig tegenover Emma als ik de dag erna kapot ben. Maar verder vind ik nog steeds dezelfde dingen leuk en heb ik nog net zoveel ambitie als vroeger.'