Div teams 1415

5 augustus 201419:46

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 5

Het wil maar geen winter worden in tropisch Nederland. De zomer lijkt eeuwig te duren dit jaar. Tijd voor weer een ijskoude round-up. Met onder meer spelersnieuws uit Geleen, Luik en Turnhout, een stoppende ambassadeur in Den Haag en de opzet van de verschillende divisies onder de Eredivisie.

Eaters hebben hun eerste import van het seizoen gecontracteerd. Het gaat om Pippo Limnell Finocchiaro, die ook vorig jaar in Geleen speelde. Met vijf goals en vijftien assists in 27 wedstrijden met 56 strafminuten was hij de nummer vijf op de topscorerslijst bij Eaters. Limnell speelde eerder voor Tilburg Trappers en Eindhoven Kemphanen. De Fin met Italiaans bloed speelt mogelijk zijn laatste seizoen als import in Geleen. Limnell werkt aan het verkrijgen van een Nederlands paspoort.

Jeugdinternational Rick van Haren maakt de overstap vanuit de Duitse jeugdcompetitie naar Limburg Eaters. Van Haren speelde de afgelopen drie seizoenen in het hoogste jeugdteam van D√ľsseldorf. De uit Venray afkomstige verdediger begon zijn ijshockeyloopbaan ooit in Nijmegen. Na afronding van de middelbare school richt Van Haren zich komend seizoen volledig op ijshockey.

Eaters maakte tevens bekend dat de broers Jeffrey Mens en Bryan Mens komend seizoen weer in Glanerbrook zullen spelen. De 25-jarige Jeffrey maakte vorig jaar tegen het einde van het seizoen een rentree bij Geleen en won met de ploeg de Larry van Wierencup. De 22-jarige Bryan kwam vorig jaar helemaal niet in actie voor Eaters en keert nu dus terug in het eerste team, waarvoor hij in het verleden al 110 keer uitkwam. Lars Engwegen tekende ook bij. De 23-jarige aanvaller had in de reguliere competitie twee goals en vier assists in 30 wedstrijden. Ook Dave van Mol en Dean Moors blijven nog een jaar spelen voor Geleen.

Dat geldt niet voor Lambert Keulen. De inmiddels 34-jarige aanvaller, die twee jaar geleden nog kortstondig een comeback maakte bij Eaters, gaat komend seizoen spelen voor de Belgische landskampioen Luik Bulldogs. Keulen moet in Luik voor routine zorgen in een jonge ploeg. Luik trok overigens ook de 27-jarige Grzegorz Horowski, die jaren in Polen op het hoogste niveau heeft gespeeld en vanwege zijn werk naar Belgi√ę komt.

Het contingent Nederlanders in de Belgische competitie wordt nog verder uitgebreid. De 22-jarige verdediger Remco Knoren maakt de overstap van Eindhoven Kemphanen naar Turnhout White Caps. Koen Bakker, Arthur van den Hout, Rico Jonkers en Thomas Jeukens zijn de andere Nederlanders in de selectie van Danny Cuomo.

Ex-Flyer Jade Galbraith heeft een nieuwe club. De Canadese aanvaller kwam halverwege het seizoen naar Heerenveen en tekende in 29 wedstrijden nog voor 19 goals en 32 assists. Komend seizoen keert hij terug naar de hoogste liga in het Verenigd Koninkrijk, waar hij de afgelopen jaren al actief was. Hij tekende een contract bij Dundee Stars. De Friese club maakte tevens bekend dat Shawn Colleymore niet terugkeert bij de club.

Tilburg Trappers heeft het volledige programma voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen bekendgemaakt. De regerende landskampioen opent het seizoen op 26 augustus met een training in Turnhout. De eerste oefenwedstrijd staat op het programma voor 5 september in Duisburg. Onderdeel van de voorbereiding vormt ook een tweedaags bootcamp bij Experience Island in Loon op Zand.

Het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos stopt als ambassadeur van de Haagse ijsbaan De Uithof. Met het voortbestaan van het complex is zijn missie volbracht. Toch kijkt hij niet helemaal tevreden terug op de afgelopen maanden. ‚ÄėIk had graag het nationale en internationale schaatsen terug naar Den Haag gehaald en het Eredivisie IJshockey voor de stad behouden. Helaas heb ik dat, door onwil bij de gemeente en bij andere politieke partijen, niet kunnen realiseren‚Äô, zegt bij bij Den Haag FM.

De Eerste Divisie bestaat komend jaar uit acht ploegen. Alleen Eindhoven en Tilburg hebben ook nog een ploeg in de Eredivisie. Andere deelnemers zijn het talententeam van NIJA, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Nijmegen en Zoetermeer. De play-offs, die vorig jaar voor zoveel ophef zorgden, worden dit jaar in best-of-three afgewerkt.

De promotiedivisie, het derde niveau in Nederland, bestaat dit jaar uit liefst twaalf ploegen, waaronder de tweede teams van eredivisionisten Heerenveen, Geleen en Dordrecht. Daarnaast nemen er twee teams uit Tilburg deel, alsmede Amsterdam en Utrecht. Ook Nijmegen, Groningen, Den Bosch, Zoetermeer en Eindhoven hebben teams ingeschreven voor deze divisie.

De Duisburg F√ľchse uit de Oberliga West hebben een nieuwe eigenaar. De Ralf Pape, al vele jaren eigenaar van de club, heeft zijn aandelen overgedaan aan de Kenston Gruppe, een dienstverlener die actief is op een aantal terreinen, met Uwe Krupp al seen van de uithangborden. Kenston is sponsor bij Keulen en al eigenaar van de club in Hamm, die ook uitkomt in de Oberliga West. Volgens Pape, die wel sponsor en uitbater van de ijsbaan in Duisburg blijft, is de stap goed voor het voortbestaan van Duisburg gezien de ambitie te promoveren naar DEL 2, de voormalige tweede bundesliga.