Div ziggodome binnenkant 12

21 augustus 201212:30

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 7

Tijd voor weer een Off Season Round-up, de laatste in de serie en ook de uitgebreidste. Met een overzicht van al het nieuws dat de laatste weken is blijven liggen. Natuurlijk aandacht voor de Amsterdam Ice Hockey Cup van komend weekeinde, spelersnieuws uit Geleen en Tilburg en nog veel, veel meer.

De selectie van Team Canada voor de Amsterdam Ice Hockey Cup is rond. De selectie telt verschillende spelers met NHL-ervaring en veel jongens met een verleden in de AHL en de ECHL. Ook over het randprogramma wordt steeds meer duidelijk. Zo treden in ieder geval de Nederlandse rockbands The Paceshifters, Black Bottle Riot en Zico Chain op, evenals de cheerleaders van USA Sports. Via de site www.ticketveiling.nl worden regelmatig kaarten met korting aangeboden. Meer informatie over de samenstelling van Team Canada via de Facebook-pagina van het toernooi.

Geleen Eaters heeft overeenstemming bereikt met Luca Heutmekers voor komend seizoen. De in Geleen geboren aanvaller speelde de afgelopen jaren voor DĂŒsseldorf in de Duitse jeugdcompetitie. Ook was hij een vaste keuze in de verschillende nationale jeugdselecties. De 19-jarige Heutmekers werd eerder in verband gebracht met een team in de Duitse regionalliga, maar keert nu terug naar de club waar hij als jonge speler voor het eerst zijn schaatsen onderbond.

De 24-jarige Amerikaanse verdediger Hank van Boxmeer komt op proef bij Tilburg Trappers. Van Boxmeer was de afgelopen jaren actief voor de universiteit van New York Oswego, die uitkomt op NCAA III-niveau in de VS. Van Boxmeer is de zoon van NHL-veteraan en Nederlands-Canadees John van Boxmeer, die onder meer in het boek Koud Vuur wordt geĂŻnterviewd. Zijn zoon traint met Trappers mee en reist met de ploeg af naar het Verenigd Koninkrijk voor twee oefenwedstrijden.

Tilburg Trappers-aanvaller Robbert Maas hangt zijn schaatsen aan de wilgen. De forward geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke loopbaan. Maas had eerder zijn contract nog wel verlengd, maar is in de afgelopen maanden van mening veranderd. ‘Je doet niets anders dan werken, trainen en wedstrijden spelen. Dat merk je lichamelijk en het ging ten koste van het plezier. Van alleen ijshockeyen kun je in Nederland niet leven, daarom heb ik voor mijn werk gekozen’, zegt Maas in Brabants Dagblad. Maas speelde voor Tilburg en Eindhoven bijna driehonderd wedstrijden in de eredivisie. Hij wil wel bij het ijshockey betrokken blijven.

Jeff Smith heeft een nieuwe club gevonden. De voormalige verdediger van Den Haag en Nijmegen gaat komend seizoen aan de slag bij Hull Stingrays, dat in eigen land op het hoogste niveau speelt. Met de komst van Smith completeert de club zijn contigent aan imports. ‘Jeff is een grote verdedigende verdediger. Hij is niet flitsend, maar is fysiek sterk en goed in de duels rond het net..hij heeft overal waar hij speelde prijzen gewonnen, heeft veel ervaring en is een leider op het ijs’, zegt speler-coach Sylvain Cloutier van Hull over de nieuwe aanwinst. Smith krijgt onder meer ex-Eater Jason Silverthorn als teamgenoot.

Heerenveen Flyers houdt op zaterdag 22 september een Open Dag. Tegenstander is op die dag Frankfurt Löwen, dat in Duitsland in de Oberliga speelt. Een week later komt Amsterdam Capitals op bezoek voor een oefenwedstrijd in Thialf. Eerder doet Flyers al mee aan een oefentoernooi in Tilburg. Op 15 september is het Deense Odense daar de eerste tegenstander.

De teampresentatie van Geleen Eaters staat voor 23 september op het programma. Tegenstander is dan ook Frankfurt Löwen. Thema van de avond is de tocht naar Landshut voor de Continental Cup. De avond wordt onder meer opgesierd door een optreden van schlagerzanger Dieter Koblenz en ander Duits vermaak.

Voormalig Trappers-verdediger Pippo Limnell keert terug naar de Italiaanse competitie. De in Italië geboren, maar in Finland opgeleidde ijshockeyer tekende een contract bij Valpellice dat op het hoogste niveau speelt in eigen land. Limnell speelde twee seizoenen in Tilburg, waarmee hij in 2011 de nationale beker won. In 75 wedstrijden in het shirt van Tilburg nam hij negentien goals en 42 assists voor zijn rekening.

Diederick Hagemeijer heeft een buitenlands avontuur nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet, vertelt hij in een interview in NRC Handelsblad. ‘Ik was zeer vereerd met de Frans Henrichs Bokaal. Zeker omdat het een verkiezing was onder spelers en coaches. Maar weet je, op mijn achttiende ben ik naar Nebraska gegaan. Ik speelde daar twee jaar in de USHL, de topcompetitie voor Amerikaanse jeugd. Ik ben hier teruggekomen om te studeren. De kans om een goede boterham te verdienen is daar zo klein dat ik een goede opleiding belangrijker vond. Ik studeer nu sport, economie en communicatie aan de Johan Cruyff University. Volgend jaar studeer ik af. Misschien zet ik nog een stap in het diepe op het gebied van ijshockey.

Hij heeft in ieder geval heel veel zin in het toernooi van komend weekeinde in Ziggo Dome in Amsterdam. ‘Het wordt pittig voor ons. Wij zijn net aan de voorbereiding begonnen. Maar de Duitse teams, waarvoor de competitie al bijna gaat beginnen, staan al een maand langer op het ijs. Het is afwachten. Ik vind het alleen al gaaf dat we in zo'n groot stadion spelen. Voor zoveel mensen. Dat wordt genieten’, zegt hij in de krant.

Dit was de laatste editie van de Off Season Round-up voor 2012. Maar geen zorgen, de rubriek gaat naadloos over in de Pre Season Round-up. Het aftellen naar de start van het nieuwe ijshockeyseizoen kan beginnen.