Div teams 0809

9 juli 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 8

Het ijshockeynieuws blijft maar binnendruppelen. Vandaar dat het weer tijd is voor een nieuwe Off Season Round-up. Daarin onder meer spelersnieuws vanuit Amsterdam en Nijmegen, een nieuwe teammanager voor Tilburg Trappers, problemen bij de ijshal van Devils, het optimisme van Mike Lalonde en nog veel meer.

De overgang van Brent Janssen van Amsterdam naar Heerenveen is van de baan. De 21-jarige aanvaller wil vanwege zijn studie in de hoofdstad blijven wonen en ziet derhalve af van een terugkeer naar de club waarvoor hij in de jeugd speelde. Daarmee groeit de voorlopige selectie van Amsterdam naar drie spelers. Eerder al werd de terugkeer van Kent Merriam en Andrew Winnik bekendgemaakt. Brent Janssen had vorig jaar vier goals en tien assists in 44 wedstrijden.

Doelman Jan Münster keert niet terug in Amsterdam. Hij speelt volgend seizoen voor Leipzig Blue Lions op het vierde niveau in Duitsland. De 29-jarige doelman maakte vorig jaar vooral in de openingsweken van het seizoen veel indruk, maar miste halverwege het seizoen door blessureleed een aantal wedstrijden. Münster kwam in het verleden uit in de DEL en komt oorspronkelijk uit Lüneburg in Niedersachsen, dat in de buurt van Hamburg ligt.

Volgens de website van Nijmegen Devils haalt Frank Gentges nog meer spelers uit de Nederlandse competitie naar de Oberliga. TJ Sakaluk, vorig jaar de nummer drie op de topscorerslijst van Nederland, zou de overstap maken naar Dortmund. De transfer wordt daar overigens nog niet bevestigd. Nijmegen had goede hoop dat captain Jesse Baraniuk en forward Phil Aucoin voor een tweede seizoen konden worden vastgelegd, maar die onderhandelingen zijn afgeketst. Jason Baclig zou volgend seizoen aan de slag gaan in Japan.

Intussen zijn er vraagtekens over het voortbestaan van de Nijmeegse ijshal Het Triavium. De gemeente Nijmegen moet vanwege financiële tegenvallers een miljoen euro extra bijleggen in de exploitatie. Vorig jaar werd afgesloten met een tekort van ruim drie ton, terwijl er een structureel jaarlijks tekort van twee ton dreigt. De gemeente Nijmegen is eigenaar, maar heeft de exploitatie uitbesteed. Gemeenteraadslid Ben van Hees van Nijmegen Nu noemde de ijshal tijdens een debat in de gemeenteraad ‘een bodemloze put' en vroeg zich hardop af of er wel toekomst is voor een ijshal in Nijmegen. Ook de ijshal in Utrecht verkeert in de problemen.

Tilburg Trappers heeft een nieuwe teammanager. Het gaat om de 54-jarige oud-speler Guus Bakker. Deze speelde in het verleden ruim vierhonderd wedstrijden voor Trappers. Ook is hij 51-voudig Nederlands international. Als coach was hij na zijn actieve loopbaan op verschillende niveaus actief bij Tilburg, Eindhoven, Dordrecht en Deurne. Hij volgt Barry Robeerst op, die als materiaalman gaat fungeren.

Mike Lalonde laat op de site van Den Haag weten met ambitie terug te keren naar Nederland. ‘ Ik verwacht dat ons team alle drie de prijzen zal winnen. Iets minder dan dat zou jammer zijn. De eerste wedstrijd is tegen Nijmegen. De Ron Berteling Schaal. Ik hoop dat ik mee kan helpen aan een goede start van het seizoen.' Hij zegt Den Haag te hebben verkozen boven aanbiedingen uit Duitsland.

Oud-Heerenveen-doelman Tim Kelleher heeft besloten zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. De vernieuwde website van Heerenveen Flyers meldt dat hij heeft aangegeven zich nu volledig op zijn maatschappelijke loopbaan te willen richten. Dat geldt niet voor voormalig Trappers-aanvaller Brendan Bernakevich. Deze kwam vorig jaar uit voor HC Val Pusteria Wolves en tekende nu bij HC Gherdeina. Dit betekent een teruggang van de hoogste naar de tweede Italiaanse liga.

Richard de Wilde blijft als coach betrokken bij Dordrecht Lions. Richard de Wilde blijft ook komend seizoen coach van de Dordrecht Lions. De Eindhovenaar hield na het voorbije seizoen enigszins de boot af over een contractverlenging, maar kwam met het nieuwe bestuur van de Lions toch tot overeenstemming. De Wilde behaalde in het voorbije seizoen met de Dordtse ijshockeyers de eerste plek in de reguliere competitie, waarna in de halve finale van de play-offs Den Haag te sterk bleek.

Kampioen in de eerste divisie Den Bosch heeft de begroting voor het komende seizoen nog niet rond. De komende maanden gaat de club er alles aan doen om extra sponsoren aan de club te binden. De club komt komend seizoen weer uit in de eerste divisie, maar heeft ambities om in 2013 terug te keren in de eredivisie. Den Bosch speelde voor het laatst eind jaren negentig op het hoogste niveau in Nederland. Mari Saris en Rini Brok nemen weer de coaching van het eerste team voor hun rekening.