Nl austria celebrate okt13

8 februari 201318:55

Olympische droom Oranje is voorbij

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi verloren. Oostenrijk was met 6-1 te sterk voor Oranje. Mitch Bruijsten scoorde in de slotfase de fraaie eretreffer.

Kevin Bruijsten ontbrak vandaag, de aanvaller van Friesland Flyers had teveel last van een liesblessure. Daardoor moesten de coaches Barry Smith en Chris Eimers noodgedwongen de lijnen aanpassen. Broer Mitch Bruijsten kwam nu in een lijn met Tony Demelinne en Raphael Joly. De vierde lijn werd gevormd door Levi Houkes, Ritchie van Hulten en Sander Dijkstra.

Oostenrijk overrompelde de Nederlandse ploeg vanaf het eerste fluitsignaal. Al snel werd duidelijk dat twee wedstrijden binnen twintig uur tegen toplanden teveel van het goede is. Oranje was duidelijk fysiek nog niet hersteld van de zware pot tegen Duitsland.

Na vijf minuten spelen kwamen de Oostenrijkers op voorsprong tijdens een delayed pHet einde van de eerste periode betekende ook het einde van het optreden van Ian Meierdres. Martijn Oosterwijk mocht het doel gaan verdedigen. De 22-jarige Groninger viel uitstekend in en maakte enkele prima saves. Nederland herstelde zich na de pauze van het zwakke begin, Oostenrijk kon het hoge niveau van de eerste twintig minuten niet volhouden. Na twaalf minuten moest Oosterwijk voor de eerste en laatste keer de puck uit het doel halen. Oosterwijk had geen antwoord op de inzet van de ervaren Matthias Trattnig: 6-0.

In de derde periode nam Oostenrijk definitief gas terug. Wat volgde was een minder attractieve periode, waarbij het hoogtepunt twee minuten voor tijd viel. Met een Oostenrijker op de strafbank, redde Nederland de spreekwoordelijke eer. Mitch Bruijsten scoorde op fraaie wijze vanuit een lastige hoek. Bruijsten verpestte daarmee de shutout voor de Oostenrijkse goalie Bernhard Starkbauw.

‘We begonnen niet goed aan de wedstrijd’, zei forward Ivy van den Heuvel na de wedstrijd. ‘Wellicht had het van doen met de wedstrijd van gisteren, maar we stonden te veel op onze hielen en boden de Oostenrijkers daarmee te veel kansen en die schoten wel erg goed raak in de eerste periode. Ik snap dat je zegt dat de eindstand na die vijf tegengoals nog meCoach Barry Smith zag met lede ogen hoe zijn team slecht begon aan de wedstrijd. ‘Vermoeide benen mogen geen excuus zijn, maar je zag duidelijk dat wij niet scherp waren en dat Oostenrijk uit de kleedkamer kwam met de intentie de wedstrijd in de eerste periode te beslissen. Dat is ze gelukt. Ik ben wel trots op mijn ploeg dat ze in de tweede en derde periode beter hebben gespeeld en de schade beperkt hebben gehouden.’

Volgens de coach van Oranje was de vermoeidheid bij Oranje zowel fysiek als mentaal. ‘Ik kijk nooit naar de warming-up en ik had het gevoel dat de stemming in de kleedkamer vooraf goed was. Het verraste me dat de ploeg in de openingsfase niet scherp was. Waarschijnlijk was het een combinatie. Nederland kan in dit soort wedstrijden zien welke stappen vooruit er nog moeten worden gemaakt. Wat er nodig is om op een hoger niveau mee te spelen.’

In de pauze van de eerste periode wisselde Smith doelman Meierdres in voor Martijn Oosterwijk. ‘Dat was geen kritiek op Ian, die kon aan de tegengoals weinig doen. Maar je moet iets proberen. Martijn heeft het goed gedaan. Hij heeft enkele prima saves gemaakt en ik was onder de indruk van zijn goede puckcontrole voor zich. Het is goed voor zijn ontwikkeling om wedstrijden op dit niveau te keepen en we zijn hier ook om spelers te ontwikkelen.’

Door de 6-1 nederlaag kan Nederland zich niet meer plaatsen voor de Olympische Spelen in Sotchi. Op zondagochtend volgt voor Oranje de derde en laatste wedstrijd tegen ItaliĂŤ. Oostenrijk kan zich opmaken voor apotheose tegen Duitsland.