Nhl luongo 465x310 1011

8 januari 201413:51

Door Joep Meijsen

Olympische opstellingen duidelijk

De deelnemers aan het ijshockeytoernooi in Sotsji hebben hun rosters gepubliceerd. Dat zorgde voor verrassingen en voor zorgen over geblesseerde spelers.

Een overzicht van de rosters >>>

Canada was natuurlijk de opstelling die met de meeste interesse werd bekeken. De verdedigende gouden medaille-winnaar heeft elf spelers in de selectie die er vier jaar geleden ook bij waren, waaronder captain Sidney Crosby. Opmerkelijke afwezigen in de selectie zijn onder meer Claude Giroux, Martin St. Louis en Eric Staal. In het doel gaat het waarschijnlijk tussen Roberto Luongo en Carey Price.

Finland leunt zwaar op de ijzersterke goalies, Kari Lehtonen, Antti Niemi en Tuukka Rask, alsmede veteraan Teemu Selanne die aan zijn zesde Olympische Spelen gaat beginnen. Slechts Ă©Ă©n ijshockeyer deed hem dat voor, zijn landgenoot Raimo Helminen. Saku Koivu ontbreekt op eigen verzoek, zijn jongere broer Mikko is een vraagteken vanwege een gebroken enkel.

Bij Zweden is gekozen voor een selectie die vrijwel helemaal in de NHL speelt. Enige uitzondering is aanvaller Jimmie Ericsson die in eigen land speelt. Zweden zal hopen op goede vorm bij doelman Henrik Lundqvist. Veteraan Daniel Alfredsson begint aan zijn vijfde Olympische Spelen, supertalenten Erik Karlsson en Gabriel Landeskog maken hun debuut.

Rusland heeft met Pavel Datsyuk, Alexander Ovechkin en Evgeni Malkin een supertrio uit de NHL in de aanval. De talentvolle Alexei Tarasenko is er ook bij, evenals Ilya Kovalchuk en Alexander Radulov, die de kost weer in eigen land verdienen. Het team telt tien spelers uit de KHL en vijftien uit de NHL. Doelman Sergei Bobrovski lijkt op tijd weer fit.

Oostenrijk is vanuit Nederlands perspectief een interessante deelnemer. De ploeg plaatste zich voor Sotsji via een kwalificatietoernooi waar ook Oranje aan deelnam. Een groot deel van de selectie gaf ook acte de presence tijdens het WK in Tilburg enkele jaren geleden.

Andere deelnemers zijn Slowakije (Chara, Hossa), Letland (Vasiljevs), Noorwegen (Zuccharello), Slovenië (Kopitar) en Zwitserland (Hiller, Weber, Niederreiter)