WK2013 Pol Ned glovesave Oosterwijk

20 april 201323:32

Door Joep Meijsen

Oosterwijk wint prijs beste goalie

Martijn Oosterwijk heeft zaterdagavond de prijs voor beste doelman op het WK in Donetsk in ontvangst mogen nemen. Dit gebeurde na de laatste wedstrijd van het toernooi waarin gastland Oekraine de promotie veiligstelde.

pan style="">De thuisploeg werkte een vroege achterstand van 0-2 weg en won de wedstrijd uiteindelijk met 4-3. Oleg Timchenko, later uitgeroepen tot beste aanvaller in het toernooi, had een goal en een assist in de overwinning waarmee Oekraine een jaar na de degradatie alweer terugkeert in division 1A. De Poolse verdediger Pawel Dronia werd uitgeroepen tot beste verdediger van het toernooi.

Op de slotdag van het toernooi verloor Estland met liefst 12-3 van Litouwen en De Britten dalen een niveau na een teleurstellend toernooi in Boedapest. Waar het WK komend jaar gehouden wordt waarschijnlijk later dit jaar duidelijk. Nederland lijkt zich op voorhand geen kandidaat te gaan stellen. In de wandelgangen werden in Donetsk vooral Zagreb en Brasov genoemd als mogelijke gaststeden voor volgend jaar.

Martijn Oosterwijk speelde als enige goalie in het toernooi alle speelminuten. Met een save percentage van .913 was hij de nummer twee in het toernooi, met 158 saves de nummer een. Zijn 'goals against average' kwam in dit toernooi uit op 2,99. Ivy van den Heuvel was in de vijf wedstrijden goed voor negen punten, waarmee hij de nummer drie was op de topscorerslijst van het toernooi. Mitch Bruijsten en Raphael Joly vielen nipt buiten de top tien.

Oranje reist zondagmorgen in alle vroegte terug naar Nederland.