OKT B Udapest Ned Crot6

9 november 201218:58

Door Joep Meijsen

Oranje begint met monsterzege

Het Nederlands team is het pre-Olympisch toernooi in Boedapest op de best mogelijke manier begonnen. Marcel Kars had drie goals en een assist en Marco Postma zat op een goal en vier assists in een 8-2 overwinning voor het team van Barry Smith en Chris Eimers.

Kroati√ę was wellicht niet in zijn sterkste opstelling, maar dat deed weinig af aan de overtuiging waarmee het Nederlandse team na openingsfase over de tegenstander heenliep. Marcel Kars: ‚ÄėDefensief moet het misschien nog beter, maar we kunnen een paar goede lijnen uitrollen met veel schotkracht. Ik had van te voren wel vertrouwen in een goede afloop, maar dit wel een erg goed begin.‚Äô

De eerste grote kans was echter voor de Kroaten. Tijdens een powerplay voor Oranje werd shorthanded de binnenkant van de paal geraakt. Daarna was het echter Oranje dat de klok sloeg. Eerst was het Kars die van dichtbij de eerste Nederlandse treffer binnenschoot en minder dan twee minuten later was het al 3-0 voor Nederland. Eerst schoot Kevin Bruijsten op prima wijze een assist van zijn broer Mitch binnen, vervolgens wist Marcel Kars voor een tweede keer toe te slaan.

Ook de tweede periode was duidelijk voor het Nederlands team, waar alle spelers ijstijd kregen van de nieuwe bondscoaches. Eerst completeerde Kars zijn hattrick met een mooie deflectie en vervolgens wist Diederick Hagemeijer de Kroatische doelman te kloppen in de korte hoek voor de 5-0. Alleen op weg naar het Kroatische doel werd Kevin Bruijsten enkele minuten later ten val gebracht. De aanvaller van Friesland Flyers zag zijn mooie move om de goalie op het verkeerde been te zetten eindigen op de paal.

Oranje kreeg sowieso veel kansen om de score nog verder op te voeren. Het regende in een aantal fases van de wedstrijd kansen. Uiteindelijk was het weer de combinatie tussen Marcel Kars en Marco Postma die tot scoren kwam. Deze keer leverde de Nederlandse Canadees de puck panklaar af bij de Fries. Daarmee leidde Oranje na twee periodes met 6-0 en was de overwinning wel binnen.

In de slotperiode maakte Ritchie van Hulten zijn eerste treffer in een officieel toernooi voor Nederland en zorgde Mitch Bruijsten voor het mooiste doelpunt van de avond. Met een weergaloze beweging stuurde hij een verdediger het bos in, sneedt daarna op snelheid door richting het doel en rondde prima af. De shut-out van Ian Meierdres werd verpest door twee snelle treffers achter elkaar in de slotfase. Maar die waren alleen goed voor de statistieken.

‚ÄėIk denk dat het morgen tegen Litouwen moeilijker wordt dan vandaag‚Äô, analyseerde Marcel Kars na de wedstrijd. ‚ÄėMaar we zijn hier gekomen om het toernooi te winnen.‚Äô Nederland speelt zaterdagmiddag tegen Litouwen. De wedstrijd is morgen weer live te volgen via IJshockey.com.