OKT Ned Lit1 goal Kars

10 november 201217:07

Oranje bereikt 'finale' in Boedapest

Nederland boekte in Boedapest de tweede dikke overwinning op rij. Litouwen werd met liefst 9-2 geklopt, waardoor Oranje zondag tegen Hongarije mag gaan strijden om een plek in de volgende ronde. Raphael Joly, Mitch Bruijsten en Marcel Kars hadden ieder twee goals in de ontmoeting.

De uitslag was ruim, maar zo zag het er in het begin zeker niet uit. Bondscoach Barry Smith: ‘We begonnen niet goed aan de wedstrijd. Veel slordige passes en fouten. Pas in de tweede periode begon het bij ons te lopen en konden we de wedstrijd beslissen.’ Die slordige openingsfase leidde tot een vroeg tegendoelpunt van de stick van Daniel Bogdziul die een rebound achter Ian Meierdres wist te plaatsen.

Het duurde ruim tien minuten voor Oranje écht in de wedstrijd kwam. De gelijkmaker kwam van de stick van Raphael Joly, zijn eerste officiële doelpunt in het shirt van Oranje. Een powerplay aan het einde van de eerste periode leverde Nederland het voordeel op. Direct na de hervatting van de wedstrijd na de eerste pauze Was het Kevin Bruijsten die de treffer voor zijn rekening nam. Diezelfde Bruijsten was er twee minuten later als de kippen bij om een pass van Tony Demelinne in een treffer om te zetten.

Die twee snelle goals brachten Oranje het vertrouwen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een goede check van Raphael Joly bood Marcel Kars en Marco Postma de kans om samen alleen voor de Litouwse doelman te verschijnen. Het duo tikte de doelman zoek tot het moment dat Kars de puck alleen maar over de lijn hoefde te duwen. Litouwen kwam nog Ă©Ă©n keer iets terug in de wedstrijd, maar met drie goals in de laatste drie minuten van de tweede doorgang zorgde Oranje voor een 7-2 tussenstand.

Eerst was het Joly met zijn tweede goal, vervolgens nam Demelinne de fakkel over en tenslotte zorgde Mitch Bruijsten voor een deflectie voor het doel na een schot van afstand. De lijn van Bruijsten, Bruijsten en Demelinne draait tot nu toe dit toernooi prima. Mitch: ‘Het gaat goed. Mijn broer en ik voelen elkaar gewoon goed aan op het ijs en dat levert resultaat op. Ikzelf zat bij het WK in Polen op hooguit 40 procent van wat ik kan vanwege een hernia. Afgelopen zomer ben ik geopereerd en in Geleen werken we nu aan mijn herstel. Ik zit nu denk ik op 80 procent.’ De speler keerde afgelopen zomer terug uit Noord-Amerika en tekende bij Geleen.

Bij Oranje kreeg Martijn Oosterwijk in de slotperiode speeltijd in plaats van Ian Meierdres. Het waren de eerste speelminuten in een officiële wedstrijd van Oranje voor de goalie van Heerenveen. Hij moest vijf keer ingrijpen en hield zijn net in de twintig minuten schoon. Dat lukte de aan de andere kant ingewisselde veteraan Arunas Aleinikovas niet. Diederick Hagemeijer en Marcel Kars voerden de score nog verder op.

‘Misschien moet ik nu maar stoppen’, lachte bondscoach Smith na afloop en zeventien goals voor in twee interlands. ‘Het loopt dit toernooi tot nu toe goed bij ons. We spelen in principe de volle zestig minuten met vier lijnen en dat geeft ons de mogelijkheid het tempo hoog te houden en tegenstanders onder druk te zetten. Voor morgen tegen Hongarije gaan we ook niets veranderen.’

Mitch Bruijsten denkt dat Nederland in de finale tegen Hongarije wel een kans maakt. ‘Het gaat op dit moment goed bij ons en Hongarije mist een paar belangrijke spelers. Daar liggen dus ook mogelijkheden.’ De wedstrijd tussen Nederland en Hongarije begint zondagavond om 17.30 uur en is te volgen via IJshockey.com.