Nl goal okt13 kars germany 070213

4 april 201312:20

Door Joep Meijsen

Oranje-campagne begint in Eindhoven

Het WK in Donetsk nadert met rasse schreden. Komende vrijdag begint de campagne van Oranje met een oefenwedstrijd tegen Belgi√ę, gevolgd door een tweede wedstrijd zondag in Dordrecht. Nederland wacht vooral op defensief vlak een uitdaging.

Het is een druk jaar voor het Nederlands team. Het begon al in augustus met de Amsterdam Ice Hockey Cup, liep via de Olympische Kwalificatietoernooien in Boedapest en Bietigheim-Bissingen en eindigt vanaf 14 april met het WK in Donetsk. Oranje geldt daar als een kandidaat voor een medaille, waarbij met een voorzichtig oog naar de kansen op promotie wordt gekeken. Oekra√Įne en Polen zijn de twee concurrenten met een hogere plek op de wereldranglijst.

Zo‚Äôn druk jaar betekent ook een stevige druk op de internationals, die over het algemeen vrije dagen moeten nemen bij hun werkgevers voor toernooien. ‚ÄėDe spelers van Duitsland en Oostenrijk gaan morgen terug naar hun teams, onze jongens moeten morgen weer werken‚Äô, zei bondscoach Barry Smith hierover. Als het Nederlands team &eaeacute;cht een stap omhoog wil maken, zal er in de toekomst toch een professionalisering rond Oranje moeten plaatsvinden. Oud-bondscoach Larry Suarez had hier een duidelijke mening over.

Het lijkt erop dat een handvol verdedigers niet beschikbaar is voor het WK in Donetsk, waaronder waarschijnlijk Mike Dalhuisen. De speler heeft zich met zijn college Quinnipiac geplaatst voor de nationale titelstrijd, waardoor het moeilijk is voor hem om Oekra√Įne te halen. Bjorn Willemse heeft zich al afgemeld, terwijl er vraagtekens staan achter verschillende andere namen, waaronder Jordy van Oorschot en Michael Brandasu. Max van Lieshout is niet beschikbaar vanwege examens.

Omdat ook doelman Ian Meierdres zich heeft afgemeld, wacht Nederland een nieuwe doelman, met een gewijzigde defensie voor zijn neus. Belangrijke vraag is ook nog wie er als derde goalie meegaat naar het toernooi in Donetsk. Martijn Oosterwijk, Deniz Mollen en Fabian Schotel was het trio in de voorselectie, maar Schotel heeft zich afgemeld. Edward Noortman zou een logische keuze zijn, maar komt volgens technisch directeur Theo van Gerwen van de ijshockeybond vanwege zijn cannabisvergrijp niet in aanmerking voor selectie.

Voorin lijken er minder problemen voor de bondscoaches. Ook hier is nog niet duidelijk of alle in het buitenland spelende forwards beschikbaar zijn, maar lijkt de kern van de groep van Boedapest en Bietigheim-Bissingen aanwezig. Intussen is duidelijk dat Steve Mason beschikbaar is voor het kampioenschap. Hij speelde voor het laatst in 2008 voor Nederland tijdens het WK in Torun, Polen, maar dat was nog voordat hij naar Noord-Amerika vertrok. Mason is intussen 25 jaar oud en bezig aan zijn laatste jaar op de universiteit.

De wedstrijd vrijdagavond in Eindhoven tegen Belgi√ę begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. De wedstrijd zondag staat voor 14.15 uur op het programma, waarbij de toegangsprijs 3,50 euro per persoon is. Het evenement zal via www.dordtsport.nl worden gestreamt. Tijdens de middag wordt er stilgestaan bij het plotse overlijden van doelman Glenn Seefal, terwijl later ook het eerste team van Dordrecht wordt gehuldigd vanwege het kampioenschap in de Eerste Divisie.