WK2013 Ned Oek Kevin Bruijsten Kans

18 april 201322:04

Door Joep Meijsen

Oranje dichtbij stunt tegen Oekraine

Nederland was tegen Oekraine dichtbij een enorme stunt tijdens het WK in Donetsk. Oranje pakte een vroege voorsprong en wist uiteindelijk overtime af te dwingen. Daarin was het ex-Flyer Oleg Timchenko die de uitblinkende huidige Heerenveen-keeper Martijn Oosterwijk wist te verschalken.

'We hebben een ploeg met heel veel karakter. Dat zie je in dit soort wedstrijden goed terug. Oekraine heeft een heel goede ploeg, maar Martijn Oosterwijk heeft ons vandaag echt in de wedstrijd gehouden', analyseerde forward Steve Mason na de wedstrijd. 'IJshockey is een game of bounces en we hebben kansen gehad om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk is het Oekraine voor wie de puck goedNederland liep al vroeg in de wedstrijd tegen twee straffen op, waarin Oekraine de druk op het Nederlandse doel opvoerde. De goal viel echter aan de andere kant. Shorthanded was het Mitch Bruijsten die na een pass van Ivy van den Heuvel vanaf de zijkant op het vijandige doel afkon en met een prima schot raakschoot. Het gastland had het meeste puckbezit, kwam ook tot kansen maar leek in de goedgevulde arena het vizier niet lekker te hebben staan.

Dat was bij Oranje anders. Slechts zes schoten in de eerste periode, maar daarvan waren er wel twee raak. Anderhalve minuut voor de pauze was het Raphael Joly die Steve Mason in stelling bracht en de in Tilburg geboren aanvaller schaatste langs twee verdedigers en mikte de puck over de schouder van de doelman binnen, zodat het stadion even stil viel en Nederland met een relatief comfortabele voorsprong kon gaan rusten.

De openingsfase van de tweede periode was voor Oekraine. Geholpen door een restant powerplay werd Oranje vastgezet in het eigen verdedigingsvak. Net toen de Nederlandse speler terug was op het ijs was het Andrei Mikhnov die namens Oekraine doel trof. Dat betekende niet het einde van de druk op het Nederlandse doel. Het leek in de eerste tien minuten van de tweede periode soms wel powerplay, terwijl het gewoon vijf tegen vijf was.

Een hele lange verdedigende shift, onder meer door een icing, werd Nederland uiteindelijk fataal. De losvallende puck kwam terecht bij Oleg Timchenko, die met een handig schot de gelijkmaker binnenschoot. Dat vormde echter niet het begin van een totaal offensief van het thuisland, zo zag ook bondscoach Barry Smith. 'De wedstrijd kantelde in de loop van de tweede periode weer onze kant op. We wonnen steeds meer duels en slaagden erin de puck verder van het doel af te houden. Ik ben echt enorm trots op het karakter dat mijn spelers hebben getoond vandaag.'

Dat nam niet weg dat de beste kans in het restant van de periode voor Oekraine was. Twee spelers doken op voor de neus van Oosterwijk, probeerden hem met snelle passes uit positie te krijgen, maar uiteindelijk wist de goalie van Flyers de puck toch te stoppen. Oosterwijk werd na de wedstrijd terecht uitgeroepen tot beste speler aan Nederlandse kant.

De derde periode was veel evenwichtiger. Oekraine had veel puckbezit, maar had het vizier duidelijk niet goed staan en daarmee naderde het einde van de wedstrijd met rasse schreden. Daarin kreeg Nederland zelf ook nog kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Raphael Joly had van dichtbij de winnende goal op zijn stick, terwijl Lars van Sloun veel ruimte kreeg maar zijn schot zag missen. Daarmee werd overtime noodzakelijk.

In de verdedigingszone verspeelde Nederland daarin de puck, waarna Timchenko helemaal alleen voor de keeper stond en de ontmoeting wist te beslissen. 'Ik kan mijn spelers vandaag helemaal niets verwijten', aldus een trotse Smith. 'Nu gaan we naar de wedstrijd van zaterdag toewerken waarin het om de bronzen medaille gaat. De tweede rustdag komt na deze wedstrijd op een goed moment.'