NL 2014 Ned GB Strijd

24 april 201418:22

Oranje krijgt te weinig tegen Britten

Nederland speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi tegen de Britten, maar stond na zestig minuten voor de vierde keer met lege handen. In een dramatische openingsminuut scoorde de tegenstander twee keer, maar Nederland knokte tot drie keer terug tot op een goal, eindstand 3-4. De laatste horde werd echter niet genomen.

UPDATE: Litouwen wint de avondwedstrijd met 5-2 van de Roemenen. Nederland strijdt zaterdag om 12.00 uur in een rechtstreeks duel met Roemenie tegen degradatie.

'We verdienden meer vandaag. Zeker als je kijkt naar wat er in de eerste minuut gebeurde. De jongens wisten zich hiervan knap te herstellen. We hebben ook niet veel geluk dit toernooi. Bij 3-4 raken we nog de paal bijvoorbeeld. Nu kunnen we alleen maar afwachten wat er vanavond gebeurd in het duel tussen Litouwen en Roemenie. Als de Roemenen erin slagen om daar te winnen, dan verdienen ze het ook om in deze divisie te blijven. Als Litouwen wint, krijgen wij zaterdag onze belangrijkste wedstrijd', aldus bondscoach Chris Eimers.

Hij verwijst daarmee naar de stand op de ranglijst. Bij winst van de Roemenen donderdagavond is Nederland gedegradeerd, anders volgt een allesbeslissend duel tegen die ploeg op zaterdagmiddag. Hij verwijst ook naar het schot op de paal van Maarten Brekelmans, een van de kansen die Nederland kreeg op de gelijkmaker. Onder meer Joey Oosterveld en Nardo Nagtzaam hadden ook nog mogelijkheden in een wedstrijd die door Nederland lange tijd werd beheerst.

De openingsminuut was echter een drama. Na elf seconden werkte Colin Shields de puck richting Martijn Oosterwijk en zag de puck met enige vertraging in het net verdwijnen. De eerstvolgende aanval van de Britten was weer raak. David Clarke schoot de losvallende puck binnen. Twee schoten, twee goals en zo bleef het lange tijd. Nederland slaagde er bijna tien minuten lang in de Britten uit de buurt van het doel te houden en schoot intussen veel op de Britse doelman Bowns.

Halverwege de eerste periode was het Jordy van Oorschot die met een prachtige schaatsactie Nederland terugbracht in de wedstrijd. Precies op het goede moment gaf hij de schijf af aan Nardo Nagtzaam, die met een prima schot zijn eerste treffer ooit op een WK scoorde. Nederland kreeg nog kansen op de gelijkmaker, maar moest met een achterstand gaan rusten. De beste kans was voor Diederick Hagemeijer, die zelf de puck veroverde en shorthanded alleen op de doelman af mocht.

De Britten hadden het betere van het spel in de tweede periode, maar Nederland bleef regelmatig gevaarlijk. Met nog iets meer dan vijf minuten te spelen in de periode was het Daniel Meyers die het verschil weer opvoerde tot twee goals. Nederland gebruikte echter de openingsminuut van de slotmarge om opnieuw terug te komen in de wedstrijd. Levi Houkes toonde doorzettingsvermogen en bracht Nagtzaam in stelling voor zijn tweede goal.

Nederland voerde de druk op in de slotperiode. Een straf tegen Dax van de Velden werd Nederland echter fataal. Een van richting veranderde puck kwam via de legguards van de goalie terug en werd door Matthew Meyers binnengeschoten. Weer was het Jordy van Oorschot die Nederland terugbracht in de wedstrijd. Met nog veertien minuten te spelen bracht hij Kevin Bruijsten in stelling die met een hard schot raakschoot. Verder dan die 3-4 kwam Nederland dus echter niet meer, waardoor Nederland in ieder geval op het moment van schrijven het lot niet meer in eigen handen heeft. Vanavond laat weten we meer.

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)