OKT Ned Lit1 goal Kars

17 mei 201314:18

Door Joep Meijsen

Oranje mag naar Litouwen

Het Nederlands team gaat naar een nieuwe speellocatie voor het wereldkampioenschap. Litouwen heeft tijdens het IIHF-congres in Stockholm de organisatie van het WK Division 1B op zich genomen. Speelstad is Kaunas, de tweede stad van het land.

Het is voor het eerst dat Litouwen een wereldkampioenschap op dit niveau gaat organiseren. Het kampioenschap staat voor de week van 20 tot en met 26 april op het programma. Kroatië was volgens de wandelgangen de andere kandidaat voor de organisatie van het kampioenschap.

De organisatie van Litouwen komt als een verrassing. De bond in het Baltische staatje bevond zich afgelopen jaar in ernstige financiële problemen. De nationale ploeg presteert bovendien al enkele jaren matig tijdens wereldkampioenschappen.

De keuze was echter beperkt. Kroatië had net het WK Division IIA georganiseerd, het Verenigd Koninkrijk was al kandidaat voor verschillende juniorenkampioenschappen, Nederland wil op zijn vroegst volgend jaar weer een gooi doen naar de organisatie, terwijl Polen twee jaar geleden nog als gastheer optrad. De kandidatuur van Litouwen kwam derhalve goed van pas.

Kaunas heeft ruim driehonderdduizend inwoners en ligt centraal in Litouwen.Bijna 94 procent van de bevolking is van Litouwse afkomst. Basketbal is groot in Litouwen en recent is er een hypermoderne sporthal neergezet in de stad. De Zalgiris Arena kan voor basketbalwedstrijden bijna zestienduizend toeschouwers herbergen. Voor ijshockey is de maximum capaciteit ruim dertienduizend toeschouwers.

Ook de WK's voor de junioren zijn bekend. De U20 speelt van 15 tot en met 21 december in Miskolc in Hongarije. De U18 mag naar Dumfries in Schotland van 24 tot en met 30 maart.