Nederland Belgie Dordrecht 11042018

12 april 201807:47

Door Joep Meijsen

Oranje na penaltyshots langs België

Het Nederlands team is de oefencampagne in voorbereiding op het WK in Tilburg begonnen met een overwinning na penaltyshots tegen België. In de shootout waren Jurryt Smid en Rick van Haren succesvol namens Nederland en stopte Deniz Mollen alle Belgische penaltyshots.

De hal in Dordrecht was met bijna zevenhonderd toeschouwers goedgevuld voor de eerste van twee oefenwedstrijden tussen Nederland en België in voorbereiding op het WK. De twee teams spelen komend weekeinde nog een keer tegen elkaar in Leuven. Oranje sluit de oefencampagne volgende week vrijdag weer in Dordrecht af met een interland tegen IJsland. Zowel België als IJsland zijn ook deelnemers aan het wereldkampioenschap in Tilburg.

In Dordrecht verscheen België met een krappe selectie. Ten opzichte van het team dat voorzien was voor deze oefenwedstrijd haakten in de loop van woensdag nog drie spelers af waardoor bondscoach Gil Paelinck met maar dertien spelers naar Nederland was afgereisd. Een van de spelers in de opstelling bij de Belgen was de 27-jarige aanvaller Sam Verelst van Duisburg. De in Antwerpen geboren forward speelt al sinds de jeugd in Duitsland en deed bij Hamburg zelfs wat ervaring in de DEL op. Sinds dit seizoen is hij echter speelgerechtigd voor de Belgische nationale ploeg, waarvoor hij zich tijdens de wedstrijd tegen Nederland direct een enorme aanwinst toonde.

Voor Nederland was het de eerste interland na slechts twee trainingen en het was niet indrukwekkend wat de ploeg op het ijs legde. Oranje schiep zich wel volop mogelijkheden, maar had het vizier niet goed staan en trof in Arthur Legrand en Mike Jansen goalies die een prima dag hadden aan Belgische kant. Bij Nederland begon Martijn Oosterwijk aan de wedstrijd en speelde Deniz Mollen het tweede deel van de ontmoeting.

Nederland domineerde het duel grotendeels, onder meer door een aantal powerplays, maar tot veldgoals kwam de ploeg in de eerste interland weer onder leiding van Doug Mason niet. De enige goal in de reguliere speeltijd werd door Nick Verschuren gescoord uit een penaltyshot nadat hij bij een doorbraak onregelmatig was gestopt. De forward van Eindhoven is al jaren één van de meer begaafde penaltyshot-nemers in Nederland en maakte ook nu geen fout.

Die goal viel echter al bijna halverwege de wedstrijd en vormde ook geen opmaat voor een veel hogere score, zoals tijdens de eerdere twee wedstrijden tegen de Belgen afgelopen winter wel lukte. Sterker nog, België kroop gaandeweg de ontmoeting steeds beter uit zijn schulp en nog voor het einde van de tweede periode was het Verelst die schuin op het doel afschaatste en vakkundig afrondde voor de gelijkmaker, waardoor de stand in het duel weer in evenwicht was.

Daarmee was het gedaan met de doelpunten tijdens de reguliere speeltijd. Nederland kreeg veel mogelijkheden in de derde periode, onder meer een lange powerplay met vijf tegen drie, maar slaagde er niet in door de Belgische defensie heen te breken. In de slotseconden moest Deniz Mollen zelfs nog een keer in actie komen in het Nederlandse doel toen Alec James alleen mocht doorschaatsen. De 18-jarige aanvaller van Leuven slaagde er echter niet in om de wedstrijd te beslissen, waardoor overtime en penaltyshots nodig waren.

Hierin toonde Nederland zich de betere ploeg. Jurryd Smid kwam als eerste in actie en rondde mooi af in de bovenhoek, terwijl Rick van Haren later de goalie op het verkeerde been zette en kon omspelen. De vijfde Belgische schutter hoefde daarom niet meer op het ijs te komen.

Het volledige wedstrijdformulier >>>