WK2013 Pol Ned kans Joly

17 april 201318:10

Door Joep Meijsen

Oranje onderuit tegen Polen

Oranje leed woensdagmiddag de eerste nederlaag van het WK in Donetsk. Polen was met 3-1 te sterk voor de ploeg van Barry Smith. Raphael Joly had de enige treffer voor Nederland.

Nederland kreeg voor de wedstrijd de tegenslag dat Nick de Jong niet beschikbaar bleek, terwijl tijdens de wedstrijd ook nog Wesley Hendriks uitviel. Daardoor werd een toch al niet brede defensie nog verder verzwakt. Bondscoach Smith koos ervoor om in de slotperiode Ivy van den Heuvel naar de defensie te halen, waardoor ook in de andere lijnen moest worden geschoven.

De aanvaller/verdediger van Tilburg had na afloop enigszins vrede met de uitslag. 'Polen heeft een sterke ploeg met veel ervaren spelers, terwijl wij een jonge groep hebben. Ons jeugdige enthousiasme kon dat verschil vandaag niet helemaal goedmaken. De pucks vielen goed voor Polen en zij hebben de kwaliteit om daarvan te profiteren.'

Ook coach Smith berustte in de nederlaag. 'Soms moet je er vrede mee hebben dat je van een sterkere tegenstander verliest. Het wegvallen van Nick en Wesley is een tegenvaller. Heel vervelend dat het lot steeds verdedigers treft. Ik kan vandaag niet boos zijn op mijn spelers. Ze hebben keihard gewerkt, maar slaagden er niet in voldoende kansen te scheppen. Jammer van de powerplaygoals tegen, want we speelde disciplinair vandaag een goede wedstrijd.'

Oranje kwam al vroeg in de wedstrijd achter via een goal van Tomasz Malasinski die iets te vrij mocht schieten en de goed keepende Martijn Oosterwijk wist te kloppen. Heel lang duurde de Poolse voorsprong niet. Tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd was het Raphael Joly die goed oplette en een rebound in de korte hoek binnenschoot voor de gelijkmaker.

Een straf wegens tripping werd Oranje vroeg in de tweede periode fataal. Rafal Dutka verzorgde het schot waarmee de doelman van Nederland werd verschalkt. Het vormde de inleiding voor een periode waarin Polen, onder meer door nog twee powerplays mee, duidelijk de bovenliggende partij was. Dit werd echter niet omgezet in doelpunten, waardoor het verschil vooralsnog beperkt bleef tot slechts een treffer.

Ongelukkig genoeg liep Mike Overweg vroeg in de derde periode naar de strafbank gestuurd wegens holding en opnieuw sloeg de Poolse powerplay toe, Marcin Kolusz haalde de trekker over. Oranje zocht daarna naar de aansluiting. Slaagde er ook in om meer aanvallen op te zetten, maar tot goals leidde dit niet. De beste kansen kwamen in de slotfase van de wedstrijd met de doelman van het ijs.

De nederlaag betekent dat Oranje afhaakt in de strijd om promotie. Een medaille is echter nog goed mogelijk. Donderdag is het sterke gastland de volgende tegenstander van Nederland. Op zaterdag volgt dan het duel tegen de Roemenen dat waarschijnlijk beslissend is voor brons.