Wk innsbruck schaafsma juich

19 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje op het tandvlees

Oranje kroop tegen Zuid-Korea door het oog van de naald. Vlak voor het einde van de overtime was het Jamie Schaafsma die de winnende treffer scoorde, waardoor Nederland zich alsnog handhaafde in Division I. Het was een zenuwslopende wedstrijd.

> Klik hier voor 120+ foto's van Marco Spelten
> Klik hier voor 80+ foto's van Fintan Planting

Het was letterlijk en figuurlijk een zege op het tandvlees. Vooral defensief was Nederland ernstig gehandicapt. Niet alleen deed Simon de Wit niet mee vanwege een gebroken kuitbeen, zowel Nick de Jong als Bjorn Willemse kampten met nare blessures die hun hinderden in het spel. Beiden konden overtuigen in de moeizame en cruciale wedstrijd voor Nederland, net als de tijdelijke verdediger Casey Vanschagen. De Jong eindigde zelfs met een +3.

Het had allemaal echter minder goed af kunnen lopen. Oranje had een groot deel van de wedstrijd het initiatief en een voorsprong, maar keek in de slotminuut tegen een achterstand aan. Met Phil Groeneveld van het ijs was het de beste speler van Nederland tijdens dit WK die Oranje op gelijke hoogte bracht, aanvaller Doug Stienstra. Het is te hopen voor het Nederlands team dat hij er nog een paar seizoenen aan vastknoopt.

Stienstra: ‘Als je op deze manier de winst pakt, verdien je het ook. Maar de Koreanen speelden een geweldige wedstrijd. Dat kwam natuurlijk ook omdat wij ze de kans boden. Iedereen heeft keihard gewerkt, maar met zoveel blessures is het erg moeilijk om tegen een team als Korea te spelen. De blessures en het gebrek aan ervaring hebben ons een paar tegengoals gekost. Je ziet de Oostenrijkers niet via het midden uitverdedigen.'

Daarmee doelde de aanvaller van Tilburg Trappers op de manier waarop Nederland een 4-2 voorsprong weggaf. Twee passes dwars door het eigen verdedigingsvak die door Korea werden opgepikt en afgemaakt. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd een stuk spannender werd dan eigenlijk nodig was. Oranje koesterde zowel een 3-1 als een 4-2 voorsprong, maar keek dus vlak voor het einde tegen een achterstand aan.

‘De uitdrukking door het oog van de naald is inderdaad misschien een beetje te vaak gebruikt, maar het klopt wel', zei de opgeluchte bondscoach Tommie Hartogs na de wedstrijd. ‘Het was geen makkelijke wedstrijd omdat wij de Koreanen de kans boden om terug te komen in de wedstrijd. We gaven hun de kans om zelfvertrouwen op te bouwen in een goed resultaat. Uiteindelijk zijn het Doug Stienstra en Phil Groeneveld die ons er doorheen hebben gesleept en zij verdienen alle lof.'

De bondscoach had voor de wedstrijd de aanvalslijnen door elkaar geschud. De vorig jaar in China zo succesvolle lijn van Jamie Schaafsma, Brad Smulders en Matt Korthuis werd weer bij elkaar gezet, terwijl Doug Stienstra gezelschap kreeg van Bob Teunissen en Peter van Biezen. Het zorgde ervoor dat Nederland het begin van de wedstrijd domineerde. Het was echter Korea dat na enkele minuten op voorsprong kwam. Lang duurde dat niet. Een hard schot van de blauwe lijn van Vanschagen zorgde ervoor dat het gelijk was.

De eerste treffer van het toernooi voor Marcel Kars zorgde er, na uitstekend voorbereidend werk van Diederick Hagemeijer, voor dat Nederland ging pauzeren met een voorsprong. De tweede periode was echter een gekkenhuis, waarin liefst vijf goals vielen. Jamie Schaafsma scoorde zijn derde van het toernooi, Brad Smulders zijn tweede, maar Zuid-Korea trof drie keer doel, waardoor beide teams met een gelijke stand de derde periode ingingen.

Daarin ging het lange tijd gelijk op. Oranje had defensief veel moeite met de snelle Koreanen, maar Nederland kreeg zelf ook wel kansen. Het Oostenrijkse publiek was daarbij nauwelijks objectief te noemen. Oranje werd begroet met fluitconcerten, terwijl Korea manmoedig werd aangemoedigd. Nadat de weinig origineel genaamde Kim er zeven minuten voor tijd 5-4 van had gemaakt, leek het erop alsof de fans de Koreanen naar de overwinning schreeuwden.

Phil Groeneveld maakte echter een wereldsave bij een situatie waarbij twee Koreanen alleen op hem af mochten schaatsen, waardoor Stienstra uiteindelijk met nog een minuut te spelen de gelijkmaker kon binnenschieten. Oranje had het beste van de overtime, had pech dat Matt Korthuis door het wegduwen van het doel de puck niet binnen kon schieten, maar uiteindelijk was het Jamie Schaafsma die Oranje redde door met een schot vanaf de zijkant de Koreaanse doelman te verschalken.

Een glunderende Stienstra: ‘We hebben positieve en negatieve wedstrijden gehad dit toernooi. We hebben laten zien dat we goed mee kunnen spelen met de betere teams, maar hadden een afgrijzelijke wedstrijd tegen Groot-Brittannië. We hebben een enorm jong team en we moeten werken aan vooruitgang, maar ik weet zeker dat we beter gaan worden.'

Bondscoach Hartogs zag het toernooi vooral als een leerervaring voor de jongere spelers. ‘We komen natuurlijk routine tekort, vooral in de defensie. Vorig jaar ging het allemaal een stuk makkelijker en hebben ze eigenlijk niet voldoende geleerd. Dit jaar hebben ze gezien hoe moeilijk het ijshockey is op dit niveau en dat kunnen we meenemen naar volgend jaar. Aanvallend hebben we het goed gedaan en zitten er nog enkele hele goede talenten aan te komen. Daarom is het belangrijk dat we op dit niveau zijn gebleven.'


Wk innsbruck dag5 Jamie Schaafsma
Wk innsbruck dag5 Oostenrijk achter Korea
Wk innsbruck stienstra juich