WK2013 Ned Lit juichen Ivy

15 april 201315:11

Door Joep Meijsen

Oranje pakt ook tweede zege

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd in Donetsk gewonnen door Litouwen met 5-3 te verslaan. Ivy van den Heuvel had een goal en twee assists namens Nederland.

Oranje hield daarmee de ongeslagen status in de geschiedenis tegen Litouwen vast, maar het ging een stuk moeizamer dan bij de vorige twee ruim gewonnen ontmoetingen. Captain Diederick Hagemeijer: 'Dit was een completer en sterker Litouwen. We hebben vandaag een betere wedstrijd gespeeld dan gisteren en we weten redelijk makkelijk te scoren. We moeten het achterin wel beter dichthouden, dat is tegen de sterkere ploegen belangrijk. Als Oranje groeien we meestal ook in het toernooi.

Hagemeijer besliste de wedstrijd kort voor tijd met een empty netgoal, waarmee de marge terug werd gebracht tot twee goals. Nederland lijkt daarmee na twee wedstrijden in ieder geval al veilig en kan voorzichtig naar de medailleplaatsen gaan kijken. Na de rustdag dinsdag volgen wedstrijden tegen toernooifavorieten Polen en OekraĂŻne, gevolgd door de slotwedstrijd tegen de Roemenen op zaterdag.

Zorgenkindje blijft het aantal straffen tegen. Oranje speelde ook tegen Litouwen lange tijd shorthanded, waardoor de zege in de derde periode in gevaar kwam. 'Deze scheidsrechter was wel erg strikt, maar de standaard bij internationale toernooien is nu eenmaal anders dan in de Nederlandse competitie. Daar moeten we ons aan aanpassen, want tegen de sterkere tegenstanders kunnen we ons niet zoveel powerplays tegen veroorloven.'

Ook bondscoach Barry Smith ergerde zich aan de vele straffen. 'Ik vond lang niet alle straffen in de wedstrijd even terecht. Ik had op een gegeven moment ook wel het gevoel dat de Litouwers wel erg makkelijk gingen liggen en naar de scheidsrechter keken. Maar onze penaltykill deed het vandaag goed. Als je naar de tegengoals kijkt, dan waren die eigenlijk onnodig, maar ik zie duidelijke progressie bij de ploeg en het is toch beter deze punten op zak te hebben.'

Nederland kwam net als tijdens de openingswedstrijd op een 2-0 voorsprong. Een prima pass van Hagemeijer op Ivy van den Heuvel leidde de eerste treffer in, vervolgens was Dax van de Velden op de powerplay succesvol met een schuiver vanaf de blauwe lijn, het eerste WK-doelpunt voor de verdediger van Amsterdam. Een treffer tegen met vijf tegen drie van Aliukonis zorgde ervoor dat Nederland met een marge van een goal de eerste pauze inging.

Een goed opgezette powerplay bezorgde Oranje vroeg in de tweede periode het derde doelpunt. Ivy van den Heuvel leverde een prima pass dwars over het ijs af die door Mitch Bruijsten bij de tweede paal werd binnengeschoten. Nadat de Litouwse sterspeler Darius Pliskauskas op de powerplay zijn ploeg opnieuw dichterbij had gebracht was het Lars van Sloun die een rebound oppikte. De referee had er een herhaling voor nodig, maar de puck bleek nipt over de lijn te zijn geweest.

De beste kans voor Litouwen op de gelijkmaker volgde aan het begin van de slotperiode. Achter elkaar werden Steve Mason, Dax van de Velden en Reinier Staats naar de strafbank gestuurd, waardoor de Balten bijna zes minuten achter elkaar met een man meer op het ijs stonden. Doelman Martijn Oosterwijk en zijn defensie gaven echter geen krimp. Pas zes minuten voor tijd wist Litouwen via een goal van Kuliesius alsnog de marge opnieuw te verkleinen tot een goal. De empty netgoal van Hagemeijer stelde echter de zege veilig.

'De rustdag komt nu op een goed moment', zei bondscoach Smith. 'Het waren twee zware wedstrijden. We gaan niet veel bijzonders doen, de jongens zullen wel een paar uur gaan rondkijken hier, maar zijn vooral aan hun rust toe.'