Nl wk09 polen generic

20 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Oranje Round-up Deel 1

Dit weekeinde wordt bekend wie zich kampioen van Nederland mag noemen. Daarna verschuift de focus naar het Nederlandse ijshockeyteam, dat het WK in Polen gaat spelen. IJshockey.com neemt hier vast een voorschot op met de eerste editie van de Oranje Round-Up. Deze week onder meer aandacht voor de uitgebreide voorselectie van bondscoach Tommie Hartogs, Stanislav Nazarov, de eerste winst voor de U18 en twee bijzondere ijshockeywedstrijden.

Eerst nog even wat anders. Twee studenten voeren in opdracht van Rik van Vliet van Fleetsport een onderzoek uit onder ijshockeysupporters. Dit onderzoek moet de Nederlandse IJshockeybond helpen bij het ontwikkelen van de (media)strategie voor de toekomst. De enquête kan online worden ingevuld.

Dan de voorselectie voor Oranje. Phil Groeneveld, Martijn Maghielse, Ian Meierdres en Casper Swart zijn de vier goalies voor Oranje. Defensief staan Glenn Bakx, Mike Dalhuisen, Jordy van Oorschot, Nick de Jong, Chad Euverman, Reinier Staats, Erik Tummers, Rick Wijnen, Bjorn Willemse en Nick Verbruggen op de sheet.

Aanvallend kiest Hartogs voorlopig voor Peter van Biezen, Alan van Bentem, Kevin Bruijsten, Mitch Bruijsten, Diederick Hagemeijer, Ivy van den Heuvel, Levi Houkes, Marcel Kars, Matt Korthuis, Steve Mason, Jan Jaap Natte, Marco Postma, Akim Ramoul, Casey Vanschagen, Jamie Schaafsma, Doug Stienstra en Bob Teunissen. Mogelijk komt er nog een toevoeging aan de voorselectie, maar uiteindelijk mogen er twintig spelers en drie goalies mee naar Torun.

De definitieve selectie wordt waarschijnlijk bekend rond de oefenwedstrijden van het Nederlands team. Dan zal ook duidelijk zijn hoeveel van de Noordamerikaanse spelers beschikbaar zullen zijn. Hoeveel oefenwedstrijden er volgen, hangt af van het verloop van de Belgische play-offs. Als de finale daar op tijd wordt beslist, oefent Oranje in het weekeinde van 28/29 maart thuis en uit tegen de Belgen. De finale in België gaat tussen Herentals en Turnhout en begint vanavond.

Komende woensdag wordt al de vierde en mogelijk beslissende wedstrijd gespeeld. Als dan de kampioen bekend is, worden er interlands gespeeld tussen de nationale teams van België en Nederland. Anders moet Nederland het in de voorbereiding doen met twee wedstrijden in en tegen Frankrijk, op zaterdag 4 april in Rouen en een dag later in Asniére. In dat geval dus geen wedstrijden op Nederlandse bodem.

Vier spelers hebben om uiteenlopende redenen een uitnodiging voor de voorselectie van het Nederlands team afgeslagen. Het gaat daarbij om Bert van den Braak, Rody Jacobs, Hans Kroon en Brad Smulders. Onder meer blessures of dringende persoonlijke omstandigheden noopten hen om af te zeggen bij het team.

Volgend seizoen krijgt Nederland mogelijk de beschikking over Trappers-verdediger Stanislav Nazarov, die verwacht binnen enkele maanden eindelijk zijn Nederlandse paspoort te krijgen. ‘Dan kan ik bijna onmiddellijk voor het Nederlands team uitkomen. Ik blijf Russisch, maar voel me in zeer grote mate Nederlander', zegt Nazarov in een interview in Brabants Dagblad. De Rus onthult ook de reden waarom hij geen play-offbaard kan laten staan. ‘Ik werk als psycholoog en dan is een baard niet representatief voor mijn cliënten. Ik kan alleen - zoals normaal - een sikje laten staan.'

De U18 heeft de derde wedstrijd tijdens het WK in Estland met 11-2 gewonnen van China, dat al bijna zeker is van degradatie. Topschutter voor Nederland was Levi Houkes, die drie goals en een assist voor zijn rekening nam. Mickey Bastings had twee goals en twee assists, terwijl Julian van Lijden twee goals en een assist op zijn naam bracht. Ook Jurryt Smid en Calvin Pohlman kwamen nog tot scoren. Kevin Riedijk maakte vijftien saves op zeventien Chinese schoten.

Wie dit weekeinde geen zin heeft in de play-offs, kan terecht bij twee bijzondere wedstrijden. Op zaterdagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur wordt op de Jaap Edenbaan een wedstrijd gespeeld tussen medewerkers van SBS en RTL. Deelnemende spelers zijn onder meer Winston Gerschtanowitz, Humberto Tan, John Williams, Lieke van Lexmond, Sander Janson, Victor Brand en Froukje de Both. De toegang is gratis en hopelijk is er winst voor ijshockeyzender SBS6.

Zaterdagavond is er ook een bijzondere wedstrijd in Stappegoor, naast de mogelijke vijfde wedstrijd van de play-offs. Oud-Oranje neemt het dan op tegen oud-Trappers. Bekende namen in de line-ups zijn onder meer Gerry Göbel, Doug Mason, Sean Simpson, Jens Hemström, Ron Berteling en Corky de Graauw. De toegang bedraagt vijf euro en de wedstrijd begint om 18.00 uur. Kan een mooi, lang ijshockeyweekend worden in Tilburg. Dit weekeinde is er namelijk ook het traditionele Chris Verwijst-toernooi.