WK Tallinn Ned Oek Andri Mikhnov Tomislav Hrelja puck

1 mei 201914:51

Oranje ruim onderuit tegen Oekraïne

Oekraïne was woensdag Oranje met ruime cijfers de baas in Tallinn. Nederland kon het een halve wedstrijd spannend houden, maar werd daarna naar een ruime nederlaag gespeeld, 1-8. Steve Mason scoorde de enige Nederlandse treffer.

De wedstrijd leek qua verloop op de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Oranje stond weliswaar onder druk, maar bleef wel lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk komt de ploeg echter kwaliteit en energie tekort om dit zestig minuten vol te houden en wordt degradatie terug naar Division IIA een enorm gevaar. Tijdens de wedstrijd arriveerde een quintet spelers van Tilburg Trappers in het stadion. Zij zullen morgen samen met de rest van de selectie direct aan de bak moeten tegen Japan, waar winst voor Oranje dringende noodzaak is.

Bondscoach Doug Mason denkt niet dat het ingewikkeld wordt om de vijf in te passen. 'Het zijn goede spelers, die volop wedstrijdritme hebben. We zetten een aanvallende lijn neer met Reno de Hondt en Danny Stempher samen met Steve Mason en waarschijnlijk zetten we ook Jordy Verkiel in de aanval in, bij Joey Oosterveld. Dat gaat ons enorm helpen, omdat we tegen Japan en Roemenië met vier lijnen kunnen spelen.'

Levi Boer juicht na zijn eerste doelpunt in Oranje in de wedstrijd tegen Oekraïne op het WK in Tallinn in 2019. — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

Oekraïne had net als Nederland nog nul punten, maar toonde zich scherp in het afstraffen van de kansen die Nederland in de tweede helft van de wedstrijd bood. Nederland werkte opnieuw enorm hard en slaagde er zo in Oekraïne lang tegen te houden. Pas in de slotminuut van de eerste periode was het Andri Mikhnov die de ploeg op voorsprong bracht en daarvoor had hij ook nog een behoorlijke hoeveelheid geluk nodig.

Nederland blokte veel schoten, richtte zich op het onderbreken van de aanvallen van de tegenstander, maar kwam zelf weinig aan aanvallen toe in de eerste periode. 'Wat ik een beetje mis bij veel spelers is composure, de rust en kwaliteit om goede dingen te doen met de puck. Daar praten we veel over en dat gaat ook wel beter inmiddels. Iedere wedstrijd doen we een stap vooruit.'

WK Tallinn Nederland Oek bank Nederland Bartek Bison

Nederland hield het dus ruim dertig minuten vol tegen Oekraïne, maar daarna gingen de sluizen ook god open. Binnen elf seconden liep de tegenstander uit naar 1-3 en weer drie minuten later stond het al 1-5 en was de wedstrijd beslist in het nadeel van Nederland. Dat Oekraïne er in de slotperiode nog drie goals bij schoot, is alleen goed voor de statistieken. Vitali Lyalka had drie goals en een assist, Vadym Mazur een goal en twee assists en Andri Mikhnov zelfs twee goals en vier assists.

Nederland moet nu gaan rekenen. De wedstrijd tussen Estland en Japan gaat al veel zeggen over de kansen van Nederland op klassebehoud. Als Estland wint, is er nog niet veel aan de hand omdat Oranje nog de wedstrijd tegen Japan op het schema heeft staan. Als Japan wint, zal Oranje beide wedstrijden moeten winnen om volgend jaar weer in Division IB uit te mogen komen.