Nl celebrate vs be 070413

7 april 201318:30

Door Joep Meijsen

Oranje ruimer langs Belgen

Zes verschillende spelers van Oranje troffen doel in een ruime 6-1 overwinning in het tweede oefenduel tegen België. Vooral in de derde periode begon het bij Nederland beter te draaien.

‘Het was beter vandaag. De puck ging beter rond. Vrijdag zag je veel passes in het niets, maar nu werd er al veel beter gecombineerd. Vooral in de derde periode hebben we heel aardig gespeeld. De afronding mag nog wel beter’, analyseerde bondscoach Barry Smith na de wedstrijd.

De hal in Dordrecht was goed gevuld voor de wedstrijd. De lokale Lions gebruikten de IJsderby der Lage Landen als een soort aftrap bij hun poging om de overstap te maken naar de Eredivisie. Zo’n 950 toeschouwers vonden de weg naar de nog nieuwe ijshal, waar in de tweede pauze door bondsvoorzitter Ruud Vreeman de kampioensbeker in de Eerste Divisie werd uitgereikt aan Dordrecht Lions.

Goed nieuws voor Nederland is dat het aantal tegengoals beperkt bleef tot één. Vanwege een blessure ontbrak Nick de Jong in de defensie en doelman Oosterwijk zag zijn shutout louter verstoord door een treffer van Mitch Morgan vroeg in de derde periode na een uitbraak. Dat wil niet zeggen dat de Belgen verder geen kansen kregen, maar de goalie van Heerenveen stond sterk te keepen.

Nederland bleef vooral in het eerste deel van de wedstrijd moeite houden met de opbouw uit het eigen vak, maar kwam al na acht minuten spelen op voorsprong. Ivy van den Heuvel verstuurde een prima pass en Wesley Hendriks verlengde de puck tot achter Bjorn Steijlen. Van den Heuvel zelf was tien minuten later succesvol. Hagemeijer won het duel aan de boarding, sneed op kracht richting het doel en Van den Heuvel was ter plekke om de rebound op te pikken.

De doelpuntloze tweede periode werd in het slotdeel van de wedstrijd de score opgevoerd. Nadat Mitch Morgan de achterstand nog had teruggebracht tot op één goal, waarna de Belgen nog kansjes kregen op de gelijkmaker, liep Nederland verder uit. Kevin Bruijsten was op tijd op een rebound op een schot van Raphael Joly binnen te schieten. Bij België stond toen al enige tijd de 21-jarige Arthur Legrand van Deurne voor de lat.

Lars van Sloun rondde daarna een prima break-out pass van Ronald Wurm af door de puck in de bovenhoek te deponeren, terwijl Marco Postma een pass van Tony Demelinne van richting veranderde voor de vijfde Nederlandse goal. Tenslotte kwam Nederland shorthanded nog tot scoren. Steve Mason was niet zelfzuchtig en schoof de puck met een handige pass richting Diederick Hagemeijer die de puck in de open hoek kon binnentikken.

Daarmee heeft Nederland in ieder geval beide oefenwedstrijden gewonnen in voorbereiding op het toernooi in Donetsk, dat over precies een week begint met een duel tegen Estland. De bondscoaches hebben voor duidelijk andere lijnen gekozen dan tijdens eerdere toernooien dit seizoen. Smith: ‘Door de afwezigheid van Bastings en Kars is dat noodzakelijk. We moeten de krachten goed verdelen over de vier lijnen, want we willen in Oekraïne ook met de volle vier lijnen spelen.’

Nederland heeft deze week nog centrale trainingen in Dordrecht en vliegt vervolgens komende vrijdag naar Donetsk. IJshockey.com arriveert een dag later in de vijfde stad van Oekraïne en zal ter plekke, mogelijk met live-audio, verslag doen van het toernooi.