Wc2010 game14 Nederland Servie7

14 februari 201623:01

Door Joep Meijsen

Oranje sluit OKT af met winst

Oranje heeft het Olympisch kwalificatietoernooi in Italiƫ afgesloten met een 7-3 overwinning op Serviƫ. Italiƫ plaatste zich door een overwinning op de Britten voor de volgende ronde.

derland besliste het duel tegen de Serven in het tweede deel. Via een dubbelslag van Mitch Bruijsten in de openingsperiode was Oranje weliswaar op 2-0 gekomen, maar twee treffers van Serviƫ in het middenstuk brachten de wedstrijd weer in evenwicht.

Een powerplay vlak voor het einde van de tweede periode bood Nederland de kans op voorsprong te komen. Nardo Nagtzaam was succesvol, erwijl Bruijsten zijn derde punt van de avond oppikte met een assist. Nederland sloot de periode nog beter af via een goal van Mike Dalhuisen in de slotminuut waardoor de marge weer terug was op twee goals.

Serviƫ kwam via een shorthanded goals met nog zes minuten te spelen nog een keer terug, maar nog in dezelfde powerplay breidde Dalhuisen met zijn tweede van de avond de marge weer uit. Daarna waren ook Reinier Staats en Kevin Bruijsten nog succesvol. Bondscoach Chris Eimers startte de wedstrijd met Martijn Oosterwijk, maar verving hem halverwege door Ruud Leeuwesteijn. Oosterwijk had tien saves op twaalf schoten, Leeuwesteijn tien saves op elf schoten. Oranje schoot liefst 59 keer op het doel van Arsenije Rankovic.

Daarmee eindigt het OKT voor Oranje. Met acht punten in drie wedstrijden (twee goals, zes assists) is Mike Dalhuisen de topscorer van Oranje in het toernooi. Zijn voormalige ploeggenoot bij Stockton Thunder Mitch Bruijsten had drie goals en drie assists, terwijl Nardo Nagtzaam een goal en vier assists verzamelde voor vijf punten in het toernooi.

In de wedstrijd tegen de Britten donderdag werd Nardo Nagtzaam uitgeroepen tot beste Nederlandse speler. In de ontmoeting met Italiƫ ging die eer naar Jordy van Oorschot, terwijl Mitch Bruijsten op zondag de prijs in ontvangst mocht nemen.

De Italianen gaan door naar de volgende ronde van de Olympische Kwalificatie door een 6-2 overwinning op de Britten.

Foto: Archief WK 2010