Nl dames teamfoto 2013

13 april 201316:36

Door Remco

Oranje sluit WK af met winst

Het Nederlands damesteam heeft ook de laatste wedstrijd in Straatsburg winnend afgesloten. Oranje versloeg in een slechte wedstrijd Noord-Korea na penalty shots. Mieneke de Jong tekende voor het winnende penalty shot.

Oranje speelde tegen Noord-Korea de slechtste wedstrijd van het toernooi. Oranje zat vooral in de eerste twee periodes geen moment in de wedstrijd. De coach van de Koreanen had een zeer effectieve tactiek om de eerste lijn van Oranje in toom te houden. Captain Myrthe Martens: 'Complimenten voor de tegenstander. Korea heeft de sterke punten van onze ploeg weten uit te schakelen. Het was voor ons een lastige pot. We hebben gisteren nog geen feest gevierd, maar met het zilver al op zak was het voor ons een moeilijke dag vandaag. Korea is ook een lastige ploeg met kleine, snelle meiden die geen millimeter ruimte geven. Daardoor raakten wij gefrustreerd en liepen de strafminuten snel op.'

Claudia van Leeuwen kreeg ook in de vijfde wedstrijd de start. De sterke backup goalie Nadia Zijlstra kreeg daardoor geen speelminuten op het toernooi. Na zeventien minuten kwam Noord-Korea op voorsprong. Met twee speelsters van Oranje, profiteerde Korea en eindigde een schot van Chol Ok achter Claudia van Leeuwen. Het leek erop alsof van Leeuwen de puck niet zag aankomen.

In de tweede periode bleef hetzelfde spelbeeld te zien in Patinoire Iceberg. Halverwege kwam Oranje toch langszij. Een sterke powerplay leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker. Een pass van Jessie Tegelaar eindigde via een Koreaanse schaats tot een doelpunt. Nederland wist de goede fase even door te zetten en zes minuten later scoorde Mieneke de Jong de 2-1 voor Nederland. Het doelpunt kwam voort uit een schot van Maritza van Leeuwen dat door Savine Wielenga van richting werd veranderd. De Koreaanse goalie kon dat nog tegenhouden maar de rebound was voor de Jong: 2-1.

Noord-Korea kwam in de derde periode volledig verdiend op gelijke hoogte. Kim scoorde tijdens de zoveelste powerplay de 2-2. De rest van de reguliere speeltijd leverde verder geen goals op. In overtime was Oranje een aantal keren dichtbij de winnende goal maar tot treffers kwam het niet. Julie Zwarthoed liep tegen een misconduct aan en moest daardoor de rest van de wedstrijd toekijken.

Na de doelpuntloze overtime, moesten penalty shots uitkomst bieden. Pas bij het zevende penalty shot voor Nederland was de winst binnen. Mieneke de Jong passeerde eindelijk de Koreaanse goalie en bracht Nederland daarmee de winst.

Captain Myrthe Martens had nog heel even een dubbel gevoel na afloop: 'Deze moeilijke wedstrijd zorgt heel even voor een domper. Maar onze prestatie tijdens dit toernooi is ongelooflijk. Wie had dit van tevoren kunnen bedenken? Vorig jaar bleven we net erin op doelsaldo en nu pakken we gewoon het zilver. Ik ben ongelooflijk trots op dit team, ook omdat het een teamprestatie is. We zijn niet langer afhankelijk van een persoon, iedereen heeft zijn eigen inbreng. Ik zit sinds 2000 bij het nationaal team en dit is veruit de beste prestatie. In Australië haalden we goud maar dat was een niveau lager. Als je dit toernooi bekijkt, horen we nu gewoon bij de zestien beste ploegen van de wereld.'

Bondscoach Willem van de Kraak kende hetzelfde dubbele gevoel: 'Voor ons duurde het toernooi een wedstrijd te lang. Het valt niet mee om iedereen weer te motiveren nadat je een dag eerder al het zilver hebt binnengehaald. We hebben vandaag tegen onszelf gespeeld. We moesten echter wel ons best doen gezien de verplichtingen tegenover andere teams. Korea was nog in strijd voor het brons. Het besef wat we hier hebben gepresteerd zal nog moeten doordringen en dan kan het feest ook losbarsten. Met deze prestatie heeft het team het damesijshockey in Nederland definitief op de kaart gezet.'