WK Krynica Ned Lit4

9 november 201208:56

Door Joep Meijsen

Oranje start lastig Olympisch traject

Het Nederlands team begint met een nieuwe technische staf vandaag aan het Olympische kwalificatietoernooi in Boedapest. Om half vier vanmiddag is Kroati√ę de eerste tegenstander van Oranje. IJshockey.com kijkt vooruit naar drie dagen ijshockey.

‚ÄėIk denk dat de selectie goed genoeg is om drie competitieve wedstrijden te spelen‚Äô, zegt Barry Smith, die tijdens het toernooi als hoofdcoach zal fungeren. Hij deed internationale ervaring op bij de Deense en de Amerikaanse ijshockeybond bij verschillende selecties en moet nu samen met Chris Eimers aan de slag met het Nederlands team als voorlopige opvolgers van Larry Suarez.

‚ÄėHet is gezien de timing natuurlijk een uitdaging. We hebben maar twee trainingen gehad in Nederland en eentje hier in Boedapest, maar we hebben aan een aantal zaken kunnen werken. Als iedereen zijn taak uitvoert en we als een team spelen dan zijn er kansen. Van de tegenstanders hebben we de basisinformatie, maar het gaat er dit weekeinde vooral om hoe ons team deze uitdaging oppakt‚Äô, aldus Smith in het teamhotel van Nederland naast de Laslo Papp Arena waar het toernooi wordt gespeeld.

Oranje kon donderdagavond nog niet op het wedstrijdijs trainen, de training werd afgewerkt in een oude ijshal vlakbij het nationale voetbalstadion van Hongarije. De plaats van handeling van het kwalificatietoernooi is echter voor het grootste deel van de internationals niet nieuw, anderhalf jaar geleden werd in dezelfde hal het WK gespeeld. Oranje trof toen op de openingsdag Hongarije en verloor met 3-7. Diederick Hagemeijer, Casey Vanschagen en Ivy van den Heuvel kwamen tot scoren voor Nederland in die wedstrijd.

Voor Hongarije eindigde het toernooi toen met hartebreuk. In de slotwedstrijd van het toernooi, in een bomvolle hal, bedierf Itali√ę het Hongaarse volksfeest. Armin Helfer scoorde in overtime de winnende goal. Deze keer is Nederland de tegenstander van Hongarije in de slotwedstrijd. Nederland is voor dit toernooi niet op volle sterkte, de in het buitenland actieve spelers ontbreken. Vooral Mike Dalhuisen zal gemist worden ten opzichte van de selectie van Oranje die afgelopen voorjaar in Polen brons haalde. Ook een aantal andere vaste internationals ontbreekt om verschillende redenen. Aan de andere kant is wel Raphael Joly voor het eerst officieel van de partij bij Nederland. De Hongaren zijn wel zo‚Äôn beetje in hun sterkste opstelling voor dit toernooi.

Wil die slotwedstrijd voor Oranje van belang blijven, dan zal eerst moeten worden afgerekend met Kroati√ę en Litouwen. De Kroaten, die een divisie lager spelen dan Nederland, moeten het doen zonder hun ‚ÄėCanadese&rsqursquo; spelers. Onder meer oud-Den Haag-forward John Hecimovic ontbreekt bij het toernooi in Boedapest. Ook bij Litouwen zijn een aantal bekende namen van verschillende kampioenschappen afwezig. Nederland wist in Polen dit voorjaar ook overtuigend te winnen van de Litouwers.

Daarmee lijken er in ieder geval kansen voor Nederland om het toernooi spannend te houden tot de laatste dag. Mocht Oranje erin slagen te stunten tegen Hongarije, dan wacht Oranje in februari de volgende kwalificatieronde. Mogelijke tegenstanders dan zijn Duitsland, Oostenrijk en Itali√ę. De wedstrijd tegen Kroati√ę begint vanmiddag om half vier, waarna Hongarije het om zeven uur ‚Äôs avonds opneemt tegen Litouwen. Afhankelijk van de faciliteiten ter plekke doet Ijshockey.com verslag van de wedstrijd van Oranje in geluid of tekst.