WK2013 Ned Est juichen1

17 april 201313:16

Door Joep Meijsen

Oranje start medaillerace

Nederland doet in Donetsk volop mee om de medailles. Woensdagmiddag kan Nederland een enorme stap zetten richting eremetaal in de ontmoeting met Polen.

Het is lang geleden dat het Nederlands team heeft gewonnen van Polen. Dat was in 1997 nota bene in Polen zelf. Tino Rison scoorde toen twee keer voor Oranje. In 2007 werd pas na penaltyshots verloren tijdens het WK in China, wat toen een prima resultaat was. Vorig jaar werd in Polen met 1-5 verloren. Het enige doelpunt van Nederland kwam toen op naam van Mike Dalhuisen, die nu om heel andere redenen positief in het nieuws is.

Sleutel voor Nederland tijdens de wedstrijd van vanmiddag is om uit de strafbank te blijven. Tegen zowel Estland als Litouwen liep de ploeg van Barry Smith tegen veel te veel strafminuten op, wat het spel niet ten goede kwam. Dit was juist iets wat Oranje de laatste paar toernooien beter onder controle leek te krijgen. Nederland gaf ook meer doelpunten weg dan de andere twee ongeslagen ploegen in het toernooi, Polen en Oekraine.

Polen won de openingswedstrijd met 5-0 van Litouwen en was in de tweede wedstrijd met 1-6 te sterk voor de Roemenen. De ontmoeting tussen Nederland en Polen begint om 16.30 uur lokale tijd, 15.30 uur in Nederland. Oranje is compleet afgezien van Nick de Jong die met een blessure kampt.

IJshockey.com verzorgt een verslag in live-audio, terwijl op internet volop videostreams te vinden zijn met de excellente tv-coverage van het toernooi.

Live audio van de wedstrijd >>>