WK2013 Ned Est Mitch Bruijsten Juicht

14 april 201313:58

Door Joep Meijsen

Oranje start met benauwde zege

Oranje is het WK in Donetsk begonnen met een 5-4 overwinning op Estland. In een vooral spannende wedstrijd nam Ivy van den Heuvel de winnende goal voor zijn rekening.

Het was een wedstrijd als een achtbaan, waarin het wagentje verschillende keren radicaal van richting veranderde. Oranje kende de best mogelijke start en stond al na drie minuten met 2-0 voor. In de tweede periode kwam Estland genadeloos terug, maar telkens toonde Nederland veerkracht en uiteindelijk viel de winnende goal zes minuten voor tijd.

De ontmoeting werd niet geholpen door een enorme hoeveelheid straffen aan beide kanten door de wellicht wat kinderachtig fluitende Brit Michael Hicks. Dat leek Oranje in de slotfase nog lelijk op te breken met twee aanvallende straffen tegen, waardoor Estland lange powerplays mee kreeg. Uiteindelijk leverde dat echter geen gelijkmaker meer op, waardoor Martijn Oosterwijk in zijn eerste WK-wedstrijd als starter al winnaar van het ijs kon stappen.

De doelman van Heerenveen werd ook nog eens tot man of the match uitgeroepen. 'Dat was voor mij wel een verrassing. Ik dacht dat ze wel voor een aanvaller of verdediger zouden gaan', zei Oosterwijk na afloop tegen IJshockey.com. 'We hebben in de eerste periode nauwelijks kansen weggegeven, maar in de tweede periode kwam de tegenstander misschien wel harder uit de startblokken dan wij verwacht hadden. We hebben het daarna gelukkig goed kunnen maken. Het is belangrijk om de eerste wedstrijd van het toernooi te winnen.'

Die laatste conclusie trok coach Barry Smith. 'We hebben voor de overwinning moeten knokken en daar is niets mis mee. Dat is goed voor het team. De punten zijn het belangrijkste. Ik was vandaag vooral blij met de pDaarmee was het spektakel in de eerste periode ook meteen voorbij. Nederland speelde relatief gecontroleerd en wist Estland te dwingen vanuit moeilijke hoeken te schieten. Aan de andere kant ook wel kansjes voor Nederland, maar de matige Villem-Henrik Koitmaa liet verder geen goals meer door. De doelpuntenmachine kwam echter na de hervatting pas weer goed op gang, helaas wel aan de andere kant van het ijs.

Tijdens een restant van de powerplay was het Dmitri Rodin die raak schoot in de bovenhoek. Doelman Oosterwijk was afdoende gescreend en zag de puck te laat. In het daaropvolgende offensief van Estland wisten Andrei Lukin en Jevgeni Missenjov ook nog te scoren, waardoor Nederland pardoes tegen een achterstand aankeek. Dat was het moment voor Nederland om mentaliteit te tonen. De combinatie was tussen de broertjes Bruijsten en Tony Demelinne pakte bij de tweede paal de rebound. Via een prima counter kwam Oranje ook weer op voorsprong. Jan-Jaap Natte leverde de puck op een presenteerblaadje af op de meegeschaatste Wesley Hendriks die met een schuiver het voordeel van Nederland herstelde.

Daarmee begon Oranje dus ook aan de derde periode met een voorsprong en die bleef lang op het scorebord staan. Tot zeven minuten voor tijd ineens Vadim Virjassov de Esten alsnog langszij bracht. Ook deze keer reageert Oranje weer adequaat. Van dichtbij is het Ivy van den Heuvel die Oranje voor de derde keer op voorsprong bracht. Ondanks twee late powerplays tegen, blijft het voordeel deze keer wel in stand.

Nederland vervolgt het toernooi maandag met een vroege wedstrijd tegen Litouwen.