Amstel Tijgers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters GIJS Groningen Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters

Oranje start met zege op Roemenen

Het Nederlands team is het WK in Krynica begonnen met een 4-1 overwinning op Roemenië. Diederick Hagemeijer had twee goals in de ontmoeting. ‘We hebben het hoofd op het juiste moment koel gehouden.’

Marcel Kars is de meest ervaren speler bij Oranje. De aanvoerder lacht na de wedstrijd op de vraag of hij zich de laatste keer kan herinneren wanneer Nederland voor het laatst een openingswedstrijd van een WK wist te winnen. Tegen Roemenië lukte dat dankzij een sterk tweede deel van de ontmoeting. Oranje kwam in de tweede periode eerst met 1-0 achter, overleefde daarna een kort Roemeens offensief en gebruikte daarna de kansen op de powerplay om de achterstand om te zetten in een overwinning.

Diederick Hagemeijer had met twee goals een belangrijk aandeel in de Nederlandse overwinning. ‘We begonnen wat nerveus aan de wedstrijd. Dat is logisch als je geen oefenwedstrijden hebt gespeeld en het voor sommige spelers weken geleden is dat ze een wedstrijd hebben gespeeld. Maar de powerplay en de pDe eerste periode verliep voor beide teams wat onwennig. De opbouw liep niet geweldig en er waren weinig kansen. Een sterk contrast met de wedstrijd ervoor tussen Australië en Korea die bijna van begin tot einde een spektakel was, waarbij de Koreanen in de slotfase wisten uit te lopen naar een 8-4 overwinning. Dat veranderde echter in de tweede periode, waarin Roemenië eerst het initiatief nam, maar Oranje vervolgens met stalen vuist terugsloeg.

De Roemenen bouwden vanaf het begin van de tweede periode een klein overwicht op en het was Roberto Gliga die de ploeg na 27 minuten spelen op voorsprong zette. Daarna kroop Oranje twee keer door het oog van de naald. Roemenië raakte de paal en zag een inzet door de benen van de verder goed keepende Ian Meierdres verdwijnen om daarna te zien hoe de puck door de Oranje-defensie van de lijn werd gehaald.

Een dubbele straf tegen de Roemenen bood Nederland daarna de gouden mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Eerst was het Ivy van den Heuvel die van dichtbij de gelijkmaker binnenschoot.

En met de vierde Roemeen terug op het ijs schoot Diederick Hagemeijer het Nederlands team op voorsprong. Toen diezelfde Hagemeijer drie minuten later ook nog de 3-1 binnenschoot had Oranje een marge om te verdedigen.

Dat gebeurde in de derde periode met verve, al zag Diederick Hagemeijer nog volop ruimte voor verbetering. ‘We hadden nog te veel situaties met opschaatsende verdedigers, waardoor er situaties ontstonden met twee of drie tegen één voor Roemenië. Dat kunnen we ons tegen snellere ploegen als de Koreanen en de Polen niet veroorloven.’ Over het algemeen overheerste echter de tevredenheid over de eerste overwinning van het toernooi.

Oranje vervolgt het WK maandag om 13.00 uur tegen Australië.

Foto's: Marco Spelten

Wk  Krynica  Nl  Roe

Nog meer ijshockey