Nl wcu18 korea juich 310312

1 april 201201:43

Oranje start WK U18 met nederlaag

Nederland is het U18 wereldkampioenschap in divisie II, groep A begonnen met een 3-4 verlies tegen Zuid-Korea. Voor Oranje scoorde Danny Stempher, Rocco van Hoorn en Joey Verreijen.

De jonge talenten van coaches Rob Serviss en Bohuslav Subr begonnen dramatisch aan hun eerste optreden in Thialf. Iets meer dan 800 toeschouwers zagen Nederland in de openingsfase tegen veel straffen aanlopen. De Russische referee Sergeev strooide volop met straffen. Binnen drie minuten had Nederland al zes strafminuten aan de broek. Na iets meer dan vier minuten spelen stond het ook al 0-3 voor Zuid-Korea.

De rappe Koreanen begonnen uitstekend en wisten in drie powerplays ook driemaal te scoren. De eerste twee treffers vielen na snelle combinaties. Bij de derde Koreaanse goal ging goalie Daniel Oordt in de fout. Na bijna negen minuten spelen kwam Korea zelfs op 0-4. Ook dit schot leek houdbaar voor Oordt die een ongelukkige beginfase kende.
Voor Serviss was dit het teken om zijn goalie te wisselen. Jan-Willem Groenheijde van Zoetermeer Panters nam het stokje over en deed dit uitstekend.

Daarna kwam Nederland wat beter in het spel. Oranje kwam in het restant van de periode nog terug tot 2-4 na goals van Danny Stempher en Rocco van Hoorn. Vooral bij het doelpunt van Rocco van Hoorn zag de Koreaanse goalie Kim er ook niet goed uit. Dankzij de twee doelpunten kwam de spanning volledig terug in de wedstrijd.

Na de eerste pauze nam Nederland het initiatief over. In de tweede periode was Nederland duidelijk de betere ploeg, maar wist het de kansen niet te benutten.

In de 26e minuut stuurde Tony Ras zijn Haagse ploeggenoot Joey Verreijen met een prima pass op avontuur. Verreijen mocht alleen afgaan op goalie Kim en versloeg de Koreaan met een uitstekend schot. Verreijen was bij Oranje de meest opvallende speler, de jonge Hagenaar was bij veel van het Nederlandse gevaar betrokken. In totaal zou Nederland in de tweede periode bijna acht minuten powerplay krijgen. Helaas liep de powerplay niet zoals gehoopt en bleven de Koreanen overeind.

De voorsprong voor Zuid-Korea leek in het eerste gedeelte van de derde periode niet meer in gevaar te komen. De slordigheid nam toe bij beide ploegen en Nederland kwam maar sporadisch in de buurt van het vijandelijke doel. Jan-Willem Groenheijde moest een aantal reddingen maken om zijn ploeg in de wedstrijd te houden. Groenheijde zou uiteindelijk ook zijn doel schoon houden.

Pas in de laatste acht minuten drong Nederland weer fel aan op een gelijkmaker. Danny Stempher kreeg twee minuten voor tijd drie keer achter elkaar een schietkans, maar de 16-jarige aanvaller wist niet zijn tweede treffer te scoren.

Daarmee bleef het 3-4 voor de Koreanen dat de winst dus volledig te danken had aan de zwakke openingsfase van Nederland. Naast Korea, wonnen ook Roemenie en Litouwen hun openingswedstrijd. Roemenie versloeg Kroatië met 6-3 en Litouwen was met 7-3 te sterk voor Groot-Brittannië.

Morgen speelt Oranje de tweede wedstrijd. Om 17.00 uur is Groot-Brittannië dan de tegenstander.