Wc2015 Ned Kro Juichen

16 april 201522:48

Door Remco

Oranje te sterk voor Kroaten

Nederland heeft de eerste overwinning behaald tijdens het WK Division 1B in Eindhoven. Oranje was met 5-2 te sterk voor Kroatie dat nu kansloos is voor promotie.

De wedstrijd begon nochtans dramatisch voor Oranje. Na de vroege tegentreffer tegen Litouwen, lag ditmaal de puck na twaalf seconden in het net. Martijn Oosterwijk kreeg de start in het doel nadat hij al ingevallen was in de ontmoeting met Zuid-Korea. Oosterwijk was kansloos na een prachtige actie van de Amerikaanse aanvaller Nathan Perkovich.

Oranje herpakte zich naarmate de eerste periode vorderde. Oranje moest het overigens vanavond doen zonder Nardo Nagtzaam. De talentvolle aanvaller ontbrak wegens een blessure. Danny Stempher is opgeroepen om de resterende plek in de selectie op te vullen. Door de afwezigheid van Nagtzaam, was coach Chris Eimers gedwongen om met de lijnen te schuiven. Tony Demelinne ging in de lijn met de gebroeders Bruijsten spelen en uitgerekend die lijn zorgde in de dertiende minuut voor de gelijkmaker. Kevin Bruijsten stond schuin achter het Kroatische doel en vond de vrijstaande Tony Demelinne die goalie Mark Dekanich kansloos liet.

Twee minuten later kwam Nederland voor het eerst dit toernooi op voorsprong. Kevin Bruijsten scoorde zijn tweede doelpunt deze week. Bruijsten reageerde attent op een rebound nadat Ronald Wurm met een goed schot de paal had geraakt.

Helaas kon Nederland de voorsprong niet meenemen richting de kleedkamer. Een late Kroatische powerplay bracht Oranje aan het wankelen. Vijf seconden na het verstrijken van de powerplay schoot Andrew Murray de 2-2 achter Oosterwijk.

In de tweede periode bleef Nederland sterk spelen en was het minstens gelijkwaardig aan de Kroaten. Oranje kreeg via Steve Mason en Ronald Wurm twee goede kansen, maar de 2-2 bleef lang op het scorebord staan. Tijdens een vier-tegen-vier situatie kreeg Diederick Hagemeijer de kans op de 3-2 maar de captain stuitte op Dekanich. De puck kwam echter daarna via Ivy van den Heuvel terug bij Hagemeijer. Die zag Ronald Wurm net uit de strafbank komen, Wurm aarzelde geen moment en schoot de 3-2 binnen.

Aan het begin van de laatste periode werd het nog mooier voor Nederland. Maarten Brekelmans verlengde een schot van Nick de Jong en verraste daarmee Dekanich voor de 4-2. Daarna begonnen de Kroaten meer aan te dringen en moest de uitstekend spelende Martijn Oosterwijk een aantal keren redding brengen. Nederland hield echter stand en overleefde deze lastige fase.

De Kroaten haalden hun goalie twee minuten voor tijd naar de kant maar ook met zes spelers kon de ploeg geen vuist meer maken. Uiteindelijk profiteerde Diederick Hagemeijer van het lege net en bepaalde hij de eindstand op 5-2. Na de domper tegen Zuid-Korea is deze overwinning precies wat Oranje nodig heeft. De ploeg van Chris Eimers mag nu genieten van een rustdag en dan wacht zaterdagavond de ontmoeting met de Britten. De Britse ploeg is dichtbij promotie nadat zij in de middagwedstrijd te sterk bleken voor Zuid-Korea. In de andere wedstrijd won Litouwen ‚ÄėThe Battle of the Baltics‚Äô met 6-1 van Estland.

Foto's: Marco Spelten

Wc2015 Ned Kro Jordy van Oorschot
Wc2015 Ned Kro Kans Kroatie