56517072 10157222570204382 5394652461929594880 n

10 april 201909:05

Oranje te sterk voor taai Letland

Het Nederlands vrouwenteam is hard op weg naar een unieke prestatie. Oranje versloeg in de vierde wedstrijd in Beijing de Letse vrouwen met 3-1. Bij puntverlies van Polen later vandaag is Oranje al zeker van promotie.

Letland had dit toernooi nog niet kunnen overtuigen. Tegen Nederland parkeerde de Letse vrouwen echter de bus voor het eigen doel. Ondanks een enorm overwicht van Nederland, bleven doelpunten lang uit voor de ploeg van bondscoach Joep Franke.

In de elfde minuut kwam Letland zelfs op voorsprong. De rappe Liga Miljone scoorde na een Letse counter. Miljone komt uit een ijshockeynest, haar moeder was ook jarenlang international en speelde ook nog enige jaren samen met haar dochter in de nationale ploeg.

De Letse muur bleef in Beijing lang overeind. Pas na 36 minuten kon Oranje voor het eerst juichen. Aanvalster Glynis Barton tekende voor de gelijkmaker op aangeven van Marée Dijkema en Nicky Tjin-A-Ton. De gelijkmaker was meer dan verdiend, na twee periodes stonden er 38 Nederlandse schoten op doel geregistreerd en 8 voor Letland.

Letland bleef ook in de derde periode nog lang overeind. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd sloeg Oranje toe op de powerplay. Hilde Huisman, spelend voor het tweede team van UNIS Flyers, schoot de winnende goal achter de Letse goalie. Savine Wielenga en Kayleigh Hamers waren goed voor een assist bij de goal van Huisman.

Twee minuten voor tijd werd de Letse goalie naar de kant gehaald voor een laatste slotoffensief. Nederland profiteerde vrij snel en Savine Wielenga scoorde haar zesde doelpunt van dit toernooi in het lege Letse net.

Door de winst komt Nederland nu op 12 punten. Om 10.30 uur spelen China en Polen tegen elkaar. Mocht Polen wel winnen van China, dan spelen Polen en Nederland vrijdagochtend om 7.00 uur voor het goud.

Als Polen de wedstrijd tegen China niet in reguliere speeltijd wint, dan is Nederland verzekerd van goud en promotie naar Division 1A. En dat zou voor het hele Nederlandse ijshockey een unicum zijn. Sinds de splitsing van Division 1 heeft geen enkel Nederlands team zich weten te kwalificeren voor 1A.