Amsterdam Tigers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
Oranje verliest in slotfase van Japan

Oranje verliest in slotfase van Japan

Het Nederlands team speelde een zeer verdienstelijke eerste oefenwedstrijd op weg naar Belfast. Tegen het veel sterker geachte Japan was het in Dordrecht tot de slotminuut spannend. Guus van Nes scoorde beide Oranje-goals in de met 2-4 verloren ontmoeting.

Winner
Bauer (klein)
THS
Rono

Oranje trad in de met ruim zeshonderd toeschouwers gevulde ijshal in Dordrecht met een vernieuwde opstelling aan. Een reeks debutanten maakten hun opwachting in de ploeg van bondscoach Chris Eimers. Die had de in de nationale ploeg teruggekeerde Steve Mason in de defensie geposteerd. Guus van Nes nam de plaats in van Raphael Joly in de lijn met Kevin Bruijsten en Nardo Nagtzaam. Joly moet het WK vanwege een blessure laten lopen.

Oranje had het in fases van de wedstrijd erg lastig tegen Japan, maar beet gedurende de wedstrijd steeds beter van zich af en had in de derde periode zelfs zicht op een beter resultaat. Oranje herstelde zich daarbij sterk van een vervelende start. Al in de openingsminuut werd Saogo Nakajima helemaal vrij gelaten voor het doel en kom met een prachtig schot de score openen.

Dat zorgde direct op de tribune voor de vrees voor een afdroogpartij, maar het was in werkelijkheid de enige treffer van de periode. Dat was deels te danken aan een penaltykill bij Oranje die erg goed draaide en tijdens de wedstrijd alle Japanse powerplays onschadelijk maakte. Het had ook van doen met het sterke optreden in het eerste deel van de wedstrijd van doelman Deniz Mollen, die in de openingsperiode ook nog een penaltyshot stopte. Coach Eimers liet zijn beide goalies, Sjoerd Idzenga is de andere doelman, de helft van de wedstrijd keepen.

Oranje-Japan_Friendly_Tanaka kans2_2017

Twee goals van Guus van Nes

Nederland kroop gedurende het duel steeds nadrukkelijker uit zijn schulp. In de tweede periode domineerde Nederland zelfs tijdens verschillende fases. Toch zou Japan uitlopen naar een 0-3 voorsprong. Eerst reageerde Go Tanaka scherp op verschillende rebounds, daarna profiteerde Kenta Takagi van puckverlies achter het doel van Oranje zelf. Met nog vier minuten te spelen was het Guus van Nes die Nederland op het scorebord bracht. Nardo Nagtzaam zat op dat moment een misconduct uit, waardoor Max Hermens naar de lijn met Bruijsten en Van Nes doorschoof. Op de powerplay werd Van Nes door Hermens in stelling gebracht en wist de puck uiteindelijk over de lijn te krijgen.

Diezelfde Van Nes was tien minuten voor het eindsignaal verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer. Nederland voerde een scherpe counter uit, waarbij Nagtzaam aan de andere kant van het ijs Bruijsten wist te bereiken, die wist de puck met een mooie pass voor het doel te krijgen waar de inschaatsende Van Nes de puck binnenschoot, 2-3. 

Nederland deed er daarna alles aan om nog de gelijkmaker af te dwingen. Daarbij werd Idzenga in de slotfase nog van het ijs gehaald, maar dit resulteerde uiteindelijk alleen in de 2-4 via Yushihori Hirano. 

Daarmee kwam een einde aan de vuurdoop van het vernieuwde oranje. Coach Chris Eimers keek dan ook met enige tevredenheid terug op de wedstrijd. Daarbij bleef hij echter ook nuchter. ´Ik heb goede dingen gezien. Denk dat het een heel nuttige oefenwedstrijd was. De wedstrijd morgen wordt ook heel interessant. Vooral voor de spelers uit de Beneliga die niet gewend zijn om twee wedstrijden in een weekeinde te spelen vragen we de komende week heel veel. Dan gaat het om vijf wedstrijden in zeven dagen.´

De tweede oefenwedstrijd van Oranje wordt donderdagavond in Tilburg gespeeld. Op vrijdag vertrekt de selectie van Oranje naar Belfast voor het wereldkampioenschap. Zondag is de eerste speeldag. Foto: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Oranje-Japan_Friendly_scrimmage_2017
Nieuws Game Center Spelers Teams Forum