7 september 200300:00

Oranje verslaat Noorwegen

Een hardwerkend Nederland boekte zondagavond een spectaculaire 6-4 zege op toernooifavoriet Noorwegen. had twee goals en een assist, maar Oranje kwam net Ă©Ă©n goal tekort om ook het toernooi te winnen.

an bondscoach Theo van Gerwen was onvergelijkbaar met de slappe ploeg die het zaterdag tegen KroatiĂ« opnam. Een van de internationals verklaarde dit als volgt. ÂTegen KroatiĂ« moesten we zelf het spel maken, nu konden we het spel van de tegenstander ontregelen en dat ligt ons veel beter.Dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd. Nederland werkte keihard, stoorde op een uitstekende manier het spel van de Noren en sloeg terug met snelle tegenaanvallen. Een prima concept uitgevoerd door twee uitblinkende broers Hoogsteen en een zeer scherpe , die terecht werd gekozen tot man of the match namens Oranje. Nederland trad aan zonder de geblesseerde en verloor na de eerste periode en . Laatstgenoemde keerde later in de wedstrijd terug op het ijs.De openingsfase was voor de Noren, die een paar goede kansen kregen, maar door werden bestolen. De eerste de beste powerplay van Nederland leverde succes op. De Noren werden vastgezet in het verdedigingsvak, waarbij drie goede kansen werden geschapen. Uiteindelijk kon Sjon Wynia een pass van converteren.ScherpVia , Ă©Ă©n op Ă©Ă©n, en Dave Livingston, open schietkans, had Nederland zelfs nog kansen om de voorsprong uit te breiden. De Noren kwamen echter scherp terug en begonnen een overwicht te krijgen in de wedstrijd. Uiteindelijk leidde dit tot een schot van dichtbij van Jonas Andersen dat in het net viel.In de tweede periode kwam Nederland al snel weer op voorsprong. passte voor het doel langs en stond op de goeek om binnen te tikken. Direct hierna moest echter twee minuten brommen. Noorwegen is ijzersterk op de powerplay en had maar luttele momenten nodig om weer op gelijke hoogte te komen. Selvaag veranderde een schot van de blauwe lijn van richting. DoordrukkenWie dacht dat dit het moment zou zijn dat Noorwegen zou gaan doordrukken, hadden het fout. Nederland bleef keihard werken, pucks veroveren en goede aanvallen opzetten. De Noren hadden weliswaar veel puckbezit, maar vonden steeds weer Nijland of de stick van een Nederlandse speler op hun weg. Een powerplay voor Nederland opende het pad naar de voorsprong. Net op het moment dat de Noorse speler het ijs weer betrad draaide zich vrij, stuurde de puck naar de tweede paal waar zijn broer David klaarstond om de puck binnen te schieten.Dit bracht de Noren duidelijk in paniek, want nog geen minuut later stond Dave Livingston volledig vrij bij de tweede paal om een assist van vlekkeloos af te ronden. Daarmee greep Nederland duidelijk het initiatief in de wedstrijd. Een powerplay voor Noorwegen leverde een paar goede kansen op, maar net op het moment dat de strafbank verliet, schoot Tom Hartogs de puck uit het verdedigingsvak. Bultje pikte de zwarte schijf op, schaatste naar het doel en rondde af in het dak van het doel.DroomDit bracht Nederland in theorie een voldoende voorsprong om het toernooi te winnen. Een schot van Kenneth Bedsvag na vijf minuten in de tweede periode maakte echter voorlopig een einde aan deze droom. Toen Magnus Selvaag er vier minuten voor tijd 4-5 van maakte, leek het zelfs alsof de Nederlandse overwinning nog in gevaar zou komen. Anderhalve minuut later liet een prachtige solo-actie zien en zorgde ervoor dat de voorsprong weer op twee goals kwam. Dit noopte bondscoach Theo van Gerwen ertoe om in de slotfase zijn goalie van het ijs te halen. In de laatste seconden leidde dit tot een open kans voor Noorwegen, dat net te lang aarzelde en zo er in ieder geval voor zorgde dat Nederland beslag kon leggen op de tweeaats.Daarmee komt een einde aan een interessant weekeinde voor het Nederlands team, dat in de slotwedstrijd liet zien dat er potentie in oeg zit. De komende maanden speelt an Theo van Gerwen nog drie vierlandentoernooien, zodat het team verder kan gaan groeien. Het publiek in Zoetermeer zag in ieder geval een uitstekende slotwedstrijd.