Nl dames overwinning

10 april 201315:55

Door Remco

Oranje verslaat ook Kazachstan

Het Nederlands damesteam blijft imponeren op het WK in Straatsburg. Topland Kazachstan ging met 4-2 onderuit tegen Nederland. Voor Oranje scoorde Mieneke de Jong tweemaal.

Daarmee is de eerste doelstelling om niet te degraderen al gehaald. De ploeg van bondscoach Willem van de Kraak is na deze overwinning volop in de race om de medailles. Oranje begon zoals gebruikelijk afwachtend tegen Kazachstan, waardoor er in de beginfase weinig te beleven viel. Kazachstan was ook niet bij machte om de hechte defensie van Oranje in problemen te brengen.

Nederland sloeg op het goede moment toe in de eerste periode. Kazachstan liep tegen twee straffen aan waardoor Oranje een minuut lang twee speelsters meer op het ijs had. Tijdens Nederlandse powerplay wordt vaak geprobeerd om Mieneke de Jong in stelling te brengen. Dat lukte uitstekende tijdens deze minuut. De Kazakse goalie Daria Obydennova had eerst nog een wereldredding op een one-timer van de Jong. Even later passeerde de Jong met een tweede, onhoudbare one-timer wel de goalie: 1-0.

Even later kreeg Kazachstan de eerste powerplay van de wedstrijd. Het was echter Oranje dat wist te scoren. Savine Wielenga en Mieneke de Jong veroverden de puck in het eigen vak. De Jong baande zich een weg richting het doel en verschalkte wederom Obydennova voor de 2-0. De Jong na afloop: ‘Ik had nooit verwacht dat ik zou scoren in die situatie. Voor mijn gevoel verprutste ik het schot maar blijkbaar verraste het de goalie ook. Ik had een ander schot in gedachten maar deze lage schuiver ging er toch in.’ Bijna maakte Julie Zwarthoed er in de slotfase nog 3-0 van. Zwarthoed zag haar prima schot via de kruising over het doel gaan.

Na de eerste pauze kwam Nederland duidelijk in een mindere fase terecht. Waar in de eerste periode nog iedereen de verdedigende taken netjes uitvoerden, ging dat na de pauze een stuk minder. De Jong: ‘Iedereen dacht er te makkelijk over en daardoor kwamen we in de problemen. Bij de tegengoal zag ik de hoofdjes ook zakken bij iedereen maar gelukkig hebben we ons herpakt in de derde periode.’ Kazachstan was de bovenliggende ploeg in de tweede periode, maar wist dat niet uit te drukken in doelpunten. Pas op het moment dat de ergste storm was gaan liggen, wist Zorina Tukhtieva de aansluitingstreffer te maken. Tukhtieva soleerde fraai langs twee Nederlandse verdedigsters en werkte de puck ook langs Claudia van Leeuwen.

Daardoor werd de derde periode wel weer een spannende aangelegenheid. Nederland bleef wel relatief makkelijk overeind. Bondscoach Willem van de Kraak: ‘Ik vond dat vooral in deze fase bleek dat we meer als winnaar op het ijs stonden dan tegen China. Je merkte ook dat Kazachstan ons voor vol aan zag. Ze hielden vanaf het eerste moment rekening met ons. Ondanks die 2-1 herpakten we ons en voerden we in de derde periode onze taken weer uit. In die tweede periode zie je dat we wellicht wat overmoedig werden. De forecheck was niet meer zo goed waardoor er gaten vielen.’

In de 50e minuut kreeg Nederland een helpende hand van de tegenstander. Goalie Obydennova moest ver uit haar doel komen om de puck in bezit te krijgen. Een jagende Wielenga bracht de goalie zodanig van slag dat ze prompt de puck inleverde. Wielenga kon daarna de puck in het lege net deponeren. De Jong: ‘ Dat was een fijn cadeau en ook weer onverwacht want we zagen in de eerste twee wedstrijden dat zij een goede en stabiele goalie is.’ Van de Kraak:’ Het was een enorme blunder maar ik vond wel dat we dit afdwongen. Savine deed een perfecte forecheck waardoor je zag aankomen dat de goalie in de problemen kwam.’

Vlak na de derde treffer, maakte Julie Zwarthoed een einde aan de onzekerheid. Zwarthoed klopte Obydennova met een prachtig schot. Kazachstan kwam in de slotfase via een powerplaygoal nog terug tot 4-2, maar verder kwam de overwinning niet meer in gevaar. Zoë Barbier werd aan Nederlandse zijde uitgeroepen als beste speelster. De aanvalster staat daarmee symbool voor de teamprestatie die Oranje heeft geleverd waarbij iedereen, dus ook de forwards, hun defensieve taken uitvoeren. Barbier was vooraf nog een klein vraagteken vanwege een oorontsteking maar dat weerhield haar niet om mee te spelen.

Met zes punten uit drie wedstrijden staat Oranje nu op een tweede plek boven Kazachstan dat vijf punten heeft. Daarmee is Oranje een medaillekandidaat en is ook een gouden plek en dus promotie een reële mogelijkheid. De Jong: ‘Vrijdag moeten we eerst Engeland weten te verslaan. Engeland is altijd lastig. We spelen altijd beter in die wedstrijden maar we hebben wel telkens verloren omdat we de kansen niet afmaken.’

Ook Willem van de Kraak weet nog niet wat dit avontuur zijn ploeg gaat opleveren: ‘ Vooraf had ik he getekend voor een medaille maar het lijkt erop alsof nu alles mogelijk is. Eerlijk gezegd weet ik nog niet waarop ik moet hopen. Als China van Frankrijk wint, dan wordt de ranglijst een nog grotere puzzel.’