DSC 681120resized

5 november 201622:40

Oranje verslaat ook Spanje

Nederland blijft op koers voor toernooiwinst dankzij 2-0 zege

Het Nederlands vrouwenteam heeft de tweede overwinning geboekt tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in San Sebastian. Nederland was zaterdagavond met 2-0 te sterk voor gastland Spanje.

Daarmee koerst Nederland af op een allesbeslissende wedstrijd morgen tegen Italië. De Italiaanse vrouwen wonnen ook tweemaal. Zij wonnen ook met 2-0 tegen Spanje en met 8-1 tegen Slovenië.

Nederland was tegen Spanje de bovenliggende partij, maar trof in Spanje een betere tegenstander dan Slovenië. Daardoor bleef een hoge score uit. Na negen minuten kwam Nederland op voorsprong dankzij Julie Zwarthoed. De aanvalster pikte de puck op in het eigen verdedigingsvak en kon eigenlijk ongestoord het veld oversteken. Met nog één Spaanse verdedigster voor zich, verschalkte Zwarthoed de Spaanse goalie met een prima schot. Voor Zwarthoed was het de tweede treffer tijdens dit toernooi.

Zwarthoed met een face-off tegen Slovenië

Dominant Oranje

In de tweede periode was de overmacht van Nederland nog groter. In deze periode had Nederland maar liefst 25 schoten op doel terwijl Spanje slechts tot één schot kwam op het Nederlandse doel. Dat werd vandaag verdedigd door Bianka Bos die de eerste twee periode makkelijk overeind bleef. Na 40 minuten had Bos pas zes schoten op haar af zien komen

Van de 25 Nederlandse schoten op doel, ging er slechts één in. In de 27e minuut wist Julie Zwarthoed de puck in het aanvalsvak te houden. Kayleigh Hamers zette daarna een combinatie met Mieneke de Jong op en Hamers wist uiteindelijk de puck achter de Spaanse goalie te werken voor de 2-0.

Spaanse powerplays

Aan het begin van de derde periode kwam Nederland voor het eerst in een moeilijke fase terecht. Drie straffen tegen Oranje in de eerste vijf minuten leverde zowaar een Spaans offensief op. In die beginfase moest Nederland ook één minuut zien te overleven met twee speelsters minder. Bianka Bos wist echter haar doel schoon te houden en de shutout binnen te halen. Hoewel Nederland in de minuten met één speelster minder nog steeds de gevaarlijkste ploeg was. De vliegensvlugge Nicky Tjin-a-Ton had een shorthanded breakaway maar wist de Spaanse goalie niet te passeren.

Revanche

Na de powerplays in de beginfase kwam Oranje niet meer in gevaar. Morgenmiddag om 16.30 uur speelt Oranje de beslissende wedstrijd tegen Italië. Afgelopen april tijdens het WK won Nederland van Italië maar het ging moeizaam en penalty shots waren nodig. Bieke van Nes scoorde de enige goal tijdens de wedstrijd en Mieneke de Jong schoot het winnende penalty shot binnen. Later degradeerde Oranje tijdens dat WK in Italië nadat de Italiaanse vrouwen in de slotwedstrijd werden geholpen door Kazachstan. In San Sebastian volgt dus een uitgelezen kans om revanche te nemen.

De inzet is een plek in de volgende ronde van het Olympisch kwalificatietoernooi. De winnaar morgen zal dan van 15 tot en met 18 december aantreden in het Franse Cergy met als tegenstanders Frankrijk, Letland en China.