Oranjedames beginnen met verlies

Het Nederlands damesteam is het WK in het Verenigd Koninkrijk begonnen met twee nederlagen. Op de openingsdag van het kampioenschap werd verloren van China, terwijl een dag later Denemarken te sterk was.

De Oranjedames wisten vorig jaar promotie te bewerkstelligen, waardoor ze nu uitkomen op het derde niveau in de wereld. Net als afgelopen jaar bereidde het damesteam zich door middel van een Europees clubtoernooi voor op het kampioenschap.

Willem van de Kraak is nog steeds de bondscoach, terwijl Danny Jurgens als zijn assistent fungeert. Bekendste spelers in de selectie zijn waarschijnlijk doelman Claudia van Leeuwen, die ooit een deel van een eredivisiewedstrijd speelde en golden girl Julie Zwarthoed. Ook de makkelijk scorende Savine Wielenga, alsmede de in het buitenland spelende Emily Even en Cloe Keijzer zijn van de partij in de selectie.

Tegenstanders tijdens het toernooi in Hull zijn China, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, waarmee Nederland een behoorlijke kluif gaat krijgen aan dit kampioenschap. Oranje opende het toernooi met een 1-7 tegen de sterke Chinese dames. Julie Zwarthoed scoorde de enige Nederlandse treffer, terwijl Claudia van Leeuwen maar liefst 64 saves voor haar rekening nam.

Een dag later wachtte de ontmoeting met Denemarken, die met een forse 12-0 werd verloren. Ook in deze wedstrijd had doelman Van Leeuwen het bijzonder druk, ondanks de tegengoals was ze toch goed voor liefst 58 saves. Henriette Ostergaard had drie goals en drie assists voor de Deense formatie.

Oranje vervolgt het toernooi donderdag tegen Italië, terwijl wordt afgesloten met wedstrijden tegen Frankrijk en Groot-Brittannië.

 

Nijb Newlogo 0809

Nog meer ijshockey