Nl dames vanleeuwen close 070413

8 april 201319:34

Oranjedames stunten tegen China

De eerste winst voor Nederland is binnen op het WK in Straatsburg. Tegen het veel sterker geachte China won Nederland met 4-3. Mieneke de Jong scoorde tweemaal voor Oranje.

Daarmee zorgde Nederland voor een regelrechte sensatie tegen wellicht de grootste titelkandidaat van dit toernooi. Nederland vertrouwde tegen China op dezelfde defensieve tactiek als tegen Frankrijk. Toch kwam Nederland dit keer veel frequenter in het aanvalsvak van de tegenstander. Dat leverde een aantal kansjes op via Savine Wielenga, Mieneke de Jong en Hilde Huisman. Aan de andere kant speelde Claudia van Leeuwen wederom een ijzersterke wedstrijd waardoor de eerste periode met 0-0 eindigde.

De tweede periode leek goed te beginnen voor Oranje. De Chinezen kwamen te laat op het ijs en dat leverde de ploeg een straf op wegens delaying the game. Tijdens deze Nederlandse powerplay was het echter China dat wist te scoren. Savine Wielenga: ‘ Die shorthanded goal was een domper. Een aaneenschakeling van kleine fouten leidde tot de shorthanded goal. Daarna kwamen we ook in een mindere fase terecht. We waren tien minuten lang de kluts kwijt.’

Die mindere fase van Oranje zorgde voor nog meer schade. Na vijf minuten scoorde Rui Sun, de beste speelster aan Chinese zijde, de 2-0. Wielenga: ‘We gaven haar heel eventjes teveel ruimte en dat werd meteen afgestraft. De rest van de wedstrijd hebben we haar nauwelijks ruimte gegeven door telkens iemand op te offeren om alleen op haar te letten. ‘

Diezelfde Sun kreeg in de 36e minuut de kans om de wedstrijd te beslissen. Maritza van Leeuwen moest aan de noodrem trekken om Sun van het scoren af te houden. De Russische referee Ustinova kende de Chinezen een pNederland ging brutaal op jacht naar meer en zag die durf ook beloond worden. Mieneke de Jong zorgde met twee goals voor een 4-2 voorsprong voor Oranje. De eerste treffer van de Jong was een fraaie backhander, de tweede goal was een hard schot na een goed uitgespeelde aanval van Oranje.

China ging voor een slotoffensief om alsnog de nederlaag te voorkomen. Verder dan de 4-3 kwamen de Aziaten echter niet. Een late straf tegen Jose Schipper en het inruilen van een goalie voor een extra veldspeler leidde tot die 4-3. Claudia van Leeuwen moest capituleren op een kanonskogel van de Chinese Qi.

In de laatste minuut gooide Oranje alles in de strijd om de puck weg te krijgen. Dit leidde tot veel icings en uiteindelijk dook Julie Zwarthoed maar bovenop de puck om weer wat seconden te sprokkelen. Het laatste fluitsignaal zorgde voor een vreugde explosie aan Nederlandse zijde en de Franse DJ mocht het Wilhelmus uit de kast halen.

Nederland vervolgt het toernooi woensdag met een duel tegen Kazachstan. Wielenga: ‘ Ook daar hebben we kansen op succes. Als we van China kunnen winnen, dan kunnen we van iedereen winnen. Daarnaast geeft deze overwinning ons een grote boost. Het geeft ons ook vertrouwen in ons spelsysteem. Maar eerst gaan we genieten van de rustdag. ’

Het duel met Kazachstan begint woensdag om 12.30 uur.