Oranje NVT Bergkamener vd Zande 09 2017

3 april 201815:21

Oranjevrouwen eenvoudig langs Australië

Het Nederlands vrouwenteam heeft ook de derde wedstrijd op het WK Division IIA in Maribor gewonnen. Ditmaal werd er met 6-0 gewonnen van de Australische vrouwen. Anne van der Zande scoorde haar eerste doelpunt op een WK.

Het Nederlands vrouwenijshockey kent al mooie herinneringen aan Australië. In 2011 won Nederland het WK in het Australische Newcastle door het gastland op de laatste speeldag na penalty shots te verslaan. Dat toernooi betekende de definitieve doorbraak van de generatie van onder andere Julie Zwarthoed, Mieneke de Jong en Zoë Barbier. Zij speelde tijdens dat toernooi samen met meer ervaren speelsters als Jose Schipper, Jessie Tegelaar en Nancy van der Linden, de huidige assistant-bondscoach.

Vandaag ging het een stuk makkelijker voor Nederland. Julie Zwarthoed, destijds de speelster met het winnende penalty shot, opende de score shorthanded na tien minuten. Zwarthoed veroverde de puck op een Australische verdedigster en rondde daarna bekwaam af. Na bijna veertien minuten verdubbelde Isabelle Schollaardt de voorsprong voor Nederland. Hilde Huisman verzorgde het uistekende voorbereidende werk door op te stomen aan de rechterkant. Daarna vond Huisman de vrijstaande Schollaardt, die zo haar tweede doelpunt van dit toernooi scoorde.

In de tweede periode was het Nederlandse overwicht nog groter, het leverde de Oranjevrouwen het derde doelpunt op. Tijdens een Nederlandse powerplay scoorde Nicky Tjin-a-Ton de 3-0 door attent te reageren op een rebound. De Australische goalie moest daarvoor al twee keer redding brengen op harde schoten van Emily Even en Savine Wielenga.

Net als in de wedstrijd tegen de Britse vrouwen, ging het ook nu bergaf met Australië in de derde periode. Nederland liep verder uit naar een 6-0 overwinning. Na 2,5 minuut maakte Zoë Barbier de vierde Nederlandse goal op aangeven van Zwarthoed en Emily Even.

In de 48e minuut was er een bijzonder mooi moment voor Anne van der Zande. De 22-jarige speelster van Eindhoven Kemphanen scoorde haar eerste doelpunt op een WK. Van der Zande verraste de Australische goalie met een snel schot nadat Hilde Huisman de face-off had gewonnen.Van der Zande maakte op jonge leeftijd haar debuut op een WK in 2012 in het Engelse Hull.

Het slotakkoord was een minuut later voor captain Savine Wielenga. Op aangeven van Julie Zwarthoed noteerde Wielenga haar eerste doelpunt tijdens dit WK. Lisa Daams pakte vandaag de shutout in het Nederlandse doel. Daams kreeg in totaal 12 schoten te verwerken.

Nederland vervolgt het toernooi morgen om 13.00 uur tegen Mexico. De Mexicaanse vrouwen verloren eerder al dit toernooi van zowel Australië als Slovenië.

Archieffoto: Donna Lundy