NL vrouwenteam

11 november 201212:32

Door Remco

Oranjevrouwen imponeren in China

Het nationale vrouwenteam heeft het Olympisch kwalificatietoernooi in Sjanghai afgesloten met één overwinning en twee nipte nederlagen. Ondanks het verschil op de wereldranglijst met de andere deelnemers, wisten de Oranje-vrouwen veel indruk te maken.

Oranje trof in Sjanghai drie tegenstanders die ook op het laatste WK in Divisie I actief waren: China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Op het WK in Hull verloor Oranje nog ruim van deze drie ploegen. Daar was tijdens dit toernooi geen sprake van.

Na het eervolle verlies in de openingswedstrijd tegen gastland China (2-5), wisten de Oranje-vrouwen op vrijdag te stunten tegen Frankrijk. De Franse ploeg gold samen met China als de favoriet voor dit toernooi. Nederland kwam met 2-0 achter, maar vocht zich terug tot een gelijke stand dankzij goals van Zoe Barbier en Bieke van Nes.

Zeven minuten voor tijd leek Frankrijk door een treffer van Baudrit de winst te grijpen. Oranje wist echter weer veerkracht te tonen en dankzij topscorer Mieneke de Jong kwam Oranje een minuut voor tijd alsnog op 3-3. In overtime vielen geen doelpunten, waardoor penalty shots een beslissing moesten brengen. Doelvrouwe Claudia van Leeuwen wist alle Franse penalty shots te keren. Dat gaf Savine Wielenga de kans om de heldin van Oranje te worden. De 23-jarige Wielenga greep de kans met beide handen aan en schoot het winnende penalty shot achter de Franse goalie. Claudia van Leeuwen eindigde de wedstrijd met het indrukwekkende aantal van 63 reddingen.

Op zondagochtend eindigde Nederland het toernooi met de wedstrijd tegen Groot-Brittannië. In een gelijkopgaande wedstrijd trok Nederland net aan het kortste eind. Via Mieneke de Jong kwam Nederland na een half uur spelen op voorsprong. Voor de Jong was het haar vierde doelpunt van het toernooi, waarmee ze voorlopig bovenaan staat in het individuele klassement.

De Britse dames wisten in de derde periode echter tweemaal te scoren, waardoor de eindstand werd bepaald op 1-2 in het voordeel van Groot-Brittannië. Door de nederlaag eindigen de Oranje-dames op de vierde plek. Toch zullen de puike prestaties genoeg vertrouwen geven voor het komende jaar. Zo eindigde Claudia van Leeuwen het toernooi met een savepercentage van 93.79% dankzij 151 saves in drie wedstrijden.

In april kunnen de dames proberen om de stijgende lijn voort te zetten tijdens het WK Divisie I in Straatsburg. Dan zullen de andere drie ploegen van dit toernooi ook weer de tegenstanders zijn. Het deelnemersveld wordt in Straatsburg aangevuld met Kazachstan en Korea.